Foto: AFP/Scanpix/LETA

Palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" militārā spārna vadītājs Mohammeds Deifs pagājušajā mēnesī tika nogalināts Izraēlas uzlidojumā Gazas joslā, ceturtdien apstiprināja Izraēlas valdība, ziņo aģentūra "Reuters".

"IDF (Izraēlas Aizsardzības spēki) paziņo, ka 2024. gada 13. jūlijā IDF iznīcinātāji veica triecienu Hanjunisas teritorijā, un pēc izlūkošanas novērtējuma var apstiprināt, ka triecienā tika likvidēts Mohammeds Deifs," norādīts armijas paziņojumā.

Tiek uzskatīts, ka Deifs bija viens no "Hamās" 7. oktobra uzbrukuma Izraēlai organizētājiem.

Viņš bijis viens no "Hamās" dominējošākajām figūrām, kas grupējumā bijis nu jau kādus 30 gadus, attīstot kaujinieku tuneļu tīklu un spridzekļu izgatavošanas iemaņas. Deifs desmitiem gadu atradies Izraēlas meklētāko saraksta augšgalā. Teroristu vadonis, kurš bijis spridzekļu izgatavošanas eksperts, personīgi esot atbildīgs par vairāku desmitu izraēliešu nāvēm pašnāvnieku uzbrukumos.

Viņa pilnais vārds ir Muhameds Diabs Ibrahims al Masri, tomēr viņš laika gaitā iesaukts par El Deifu, kas tulkojumā no arābu valodas nozīmē "viesis". Medijs CNN iepriekš norādīja, ka terorists gadu desmitiem katru nakti uzturējies dažādās mājās, lai izvairītos no iespējamības, ka Izraēlas militārpersonas viņu izsekos un nogalinās.

Arī Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) maijā apsūdzēja Deifu un vēl divus "Hamās" līderus kara noziegumos un prokurors Karims Kans paziņoja par lēmumu pieprasīt viņu aresta orderus. To skaitā bija arī Ismails Hanija, kuru Teherānā nogalināja trešdien, 31. jūlijā.

Jau iepriekš tika ziņots, ka 13. jūlijā Izraēla veica gaisa triecienus Gazas joslas civiliedzīvotāju apmetnei centienos likvidēt Deifu. Vēlāk preses konferencē gan Netanjahu skaidroja, ka viņš neesot pārliecināts, vai triecienā teroristu vadoni izdevies likvidēt. Gazas pārstāvji apgalvoja, ka šajā uzbrukumā tika nogalināti aptuveni 90 palestīnieši un vēl vismaz 300 guva ievainojumus. Uz šiem skaitļiem gan pilnībā paļauties nevar, jo tos snieguši paši "Hamās" līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!