Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušajam Hondurasas Nacionālās policijas priekšniekam ceturtdien tika piespriests 19 gadu cietumsods. Viņš atzina savu vainu sazvērestībā, lai aizsargātu kokaīna sūtījumus, kuru mērķis bija ASV, raksta "Associated Press" (AP).

64 gadus vecais Huans Karloss Bonilja Valadaress, labāk pazīstams kā "El Tigre" ("Tīģeris"), ilgstoši bija Hondurasas Nacionālās policijas pārstāvis, pirms 2012. gadā uz vienu gadu kļuva par tās vadītāju. Prokurori bija lūguši viņam piespriest 30 gadu cietumsodu.

Hondurasā atvaļinātais valsts policijas komisārs Henrijs Osorio Kanaless sacīja, ka šis spriedums ir jaunākais piemērs tam, kā Centrālamerikas valsts iestādes kalpo narkotiku tirgoņiem. "Mums bija valdība, kas atradās noziedzīgās rokās, kas vadīja cilvēku likteni, un "El Tigre" bija tās bruņotais atzars," viņš teica.

Prokurori sacīja, ka "El Tigre" pieņēma ienesīgus kukuļus par bruņotas aizsardzības nodrošināšanu, kad kokaīns tika transportēts cauri Hondurasai. Viņi teica, ka bijušais policijas vadītājs lika citiem korumpētiem tiesībaizsardzības darbiniekiem aizsargāt šos sūtījumus un sniedza informāciju par gaidāmajiem reidiem saviem sazvērniekiem.

Viņš tika arestēts 2022. gada 9. martā pēc tam, kad ASV prokurori viņu nodēvēja par bijušā prezidenta Huana Orlando Hernandesa un prezidenta brāļa Tonija Hernandesa līdzstrādnieku. Prokurori pirms sprieduma pasludināšanas sacīja, ka brāļi bija Boniljas Valladaresa "spēcīgi politiskie sabiedrotie".

Jūnijā Manhetenas federālajā tiesā Huanam Orlando Hernandesam tika piespriests 45 gadu cietumsods. Tonijam Hernandesam, bijušajam Hondurasas kongresmenim, 2021. gadā tajā pašā tiesas namā tika piespriests mūža ieslodzījums ASV cietumā saistībā ar apsūdzībām par narkotiku tirdzniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!