Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens komentējis, ka palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas slepkavība "nepalīdz" sarunām par iespējamu pamieru Gazā, ziņo aģentūra "Reuters".

Ceturtdien, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Hanijas slepkavība ir sagrāvusi izredzes panākt vienošanos par pamieru starp Izraēlu un "Hamās", Baidens šīs bažas neapstiprināja, tomēr norādīja: "Tas nepalīdz." Viņš arī piebilda, ka esot aizvadījis tiešu sarunu ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu.

Kopš "Hamās" politiskā līdera slepkavības vizītes laikā Teherānā, ir strauji palielinājušās bažas, ka konflikts varētu pāraugt plašākā karā Tuvajos Austrumos. Irāna, kas līdera nāvē vainoja Izraēlu, jau ir izteikusi atriebības draudus valstij. Izraēla gan pati savu iesaisti uzbrukumā nav komentējusi.

Hanija bijis ļoti cieši iesaistīts miera sarunās starp grupējumu un Izraēlu. Maija beigās Baidens izklāstīja Izraēlas priekšlikuma par uguns pārtraukšanu nosacījumus, kas ir kļuvis par pamatu netiešajām sarunām starp "Hamās" un Izraēlu.

Raidsabiedrība BBC ziņo, ka šīs nedēļas sākumā iesaistītās puses atkal nokļuvušas strupceļā, apsūdzot vienam otru progresa kavēšanā. "Hamās" apgalvoja, ka Izraēla ir ieviesusi jaunus nosacījumus, savukārt Netanjahu birojs norādīja, ka grupējums pieprasa 29 izmaiņas priekšlikumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!