Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kosovas prezidente Vjosa Osmani ceturtdien iekūlusies kautiņā ar lidostas drošības dienestu Skopjē, raksta "Politico".

Incidents sākās, kad Osmani, kura devās no Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētas uz Slovēniju, atteicās nodot savu mobilo tālruni lidostas apsardzei, kura lūdza to skenēt, Kosovas medijiem pastāstīja prezidentes padomniece Egnesa Vitija.

Vitija šo apsardzes lūgumu nosauca par "pretēju starptautiskajai praksei" un sacīja, ka Osmani atteikšanās to izpildīt lika lidostas darbiniekam mēģināt "pagrūst" prezidenti. "Prezidente [savu telefonu] nenodeva, jo tas būtu nopietns pārkāpums," sacīja Vitija. "Neskatoties uz noteikumu skaidrojumu, ko prezidenta komanda darīja zināmu lidostas amatpersonai, viņš mēģināja fiziski pagrūst prezidenti," un tajā brīdī iejaucās Osmani apsargi, piebilda prezidentes padomniece.

Osmani pārstāvis Bekims Kupina nosodīja lidostas darbinieku "augstprātīgo un vardarbīgo uzvedību", piebilstot, ka strīds bija "bezprecedenta gadījums un nekad nav noticis nevienā prezidenta braucienā uz jebkuru vietu pasaulē". "Ir skaidrs, ka konkrētajā gadījumā bija vēlme provocēt Kosovas Republikas delegāciju un izraisīt incidentu," sacīja Kupina.

Ziemeļmaķedonijas Iekšlietu ministrija apstiprināja, ka incidents noticis, taču sniedza citu skaidrojumu, sakot, ka Osmani drošības dienesta darbinieks fiziski pavilka malā lidostas darbinieku, lai ļautu Osmani iziet cauri robežkontrolei bez telefona skenēšanas, teikts paziņojumā Ziemeļmaķedonijas medijiem.

Ministrijas paziņojumā piebilsts, ka pusstundu vēlāk lidostā ieradās trīs drošības amatpersonas, kas strādāja Ziemeļmaķedonijas parlamenta spīkera Afrima Gaši labā, un "sāka draudēt [Skopjes starptautiskās lidostas] darbiniekiem un jautāt, kurš radījis problēmas prezidentei". Pēc tam viena no amatpersonām "pagrūda robežšķērsošanas punktā strādājošu policistu".

Paziņojumā vietējiem medijiem Gaši birojs noliedza šo versiju, sakot, ka viņa drošības darbinieki "bija klāt tikai tāpēc, lai nomierinātu situāciju" un atrisinātu strīdu starp Osmani personālu un lidostas apsardzi.

Ziemeļmaķedonijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka ir sākusi izmeklēšanu par incidentu, ko premjerministra pirmais vietnieks Izets Meksiti nodēvējis par "pārpratumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!