Foto: AFP/Scanpix

Ja Eiropa vēlas atturēt Krieviju no agresijas, tai būtiski jāatvieglo procesi, kas ietekmē tanku, karaspēka un munīcijas pārvietošanu kontinentā, intervijā ar mediju "Politico" pauda Francijas ģenerālis Bertrāns Tožūss.

Aukstā kara laikā valstis bija pieradušas pārvietot militāro aprīkojumu, un tas toreiz bija "ļoti vienkāršs" process, kas "pamazām ir kļuvis ārkārtīgi sarežģīts", norādīja francūzis. "Ir absolūti svarīgi atgriezt militāro mobilitāti Eiropas prātos, un tas mums ir jāpraktizē," viņš piebilda.

Ja Krievija uzbrūk kādai NATO dalībvalstij, Eiropas un Amerikas karavīriem būtu pēc iespējas ātrāk jāsasniedz alianses austrumu flangs. Taču pašreizējie šķēršļi ātrai kustībai ietver ilgstošus un sadrumstalotus administratīvos procesus kara materiālu pārvešanai pāri robežām. Tāpat problēmas rada šādam uzdevumam neatbilstoša infrastruktūra — tostarp tilti un tuneļi — bruņumašīnu pārvietošanai; un transporta jaudas, piemēram, dzelzceļa vagonu, trūkums.

Maijā Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri mudināja bloka dalībvalstis īstenot bloka militārās mobilitātes solījumu, kas ietver apņemšanos investēt infrastruktūrā un nodrošināt bruņotajiem spēkiem prioritāru piekļuvi autoceļiem, dzelzceļam un citām transporta metodēm. Jūnijā Francija paziņoja, ka pievienosies Polijas, Vācijas un Nīderlandes jau parakstītajai iniciatīvai par militārā tranzīta koridora izveidi. Jūlijā Grieķija, Bulgārija un Rumānija parakstīja nodomu protokolu par pārrobežu sadarbību militārās mobilitātes jomā.

Francijas armija 2022. gada pavasarī saprata, cik grūti ir šķērsot Eiropu, kad tā izvietoja bataljonu Rumānijā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. "Mēs atklājām administratīvās birokrātijas apmērus. Ukrainā notiek karš, bet muitas amatpersonas skaidro, ka mums nav pareizās tonnāžas uz asi un mūsu tankiem nav atļauts šķērsot Vāciju," atcerējās ģenerālis, uzsverot: "Tas ir vienkārši neticami."

Līdzās administratīvajam slogam karavīriem šobrīd trūkst ari vajadzīgo prasmju. Francijas armija, kas pēdējās desmitgadas pavadīja kaujās Afganistānā un Rietumāfrikas Sāhelas reģionā, militāro aprīkojumu vilcienos nebija iekrāvusi aptuveni 20 gadus, sacīja franču ģenerālis. "Mēs atgriezīsimies pie kaut kā, ko mācējām darīt un esam pilnībā aizmirsuši," sacīja Tožūss.

Ģenerālis atzina, ka uzlabot militāro mobilitāti nebūs viegli, jo transporta un muitas noteikumi lielā mērā ir valsts prerogatīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!