Foto: Zuma press/Scanpix/LETA

Bijušajai Krievijas propagandas mediju darbiniecei, kas ir naturalizēta Igaunijas pilsone, Igaunijā izvirzītas apsūdzības par starptautisko sankciju pārkāpšanu un valsts nodevību.

57 gadus vecā Svetlana Burceva Igaunijas pilsonību 1994.gadā ieguva naturalizācijas ceļā. Kopš 2017.gada viņa strādāja Krievijas propagandas konglomerātā "Rossija segodņa", rakstot par norisēm Igaunijā. Viņas raksti publicēti dažādos tiešsaistes propagandas medijos, norādīja prokurore Eneli Lauritsa.

Apsūdzībā teikts, ka Burceva apzinājās, ka viņas rīcība ir nelikumīga un turpināja ar sankcijām aizliegto darbību arī pēc tam, kad 2019.gadā par sankciju pārkāpumiem tika slēgta Kremļa propagandas vietne "Sputnik Eesti".

2020.-2023.gadā Burceva turpināja veidot saturu propagandas vietnei "Baltnews.ee", izmantojot pseidonīmu "Alans Torms".

Igaunijas prokuratūra, balstoties iegūtajos pierādījumos, uzskata, ka Burceva apzināti pārkāpa starptautiskās sankcijas.

Pirmstiesas izmeklēšanu veica Igaunijas Drošības policija (KaPo), kas secināja, ka Burcevu nevar uzskatīt par neatkarīgu, objektīvu un neitrālu žurnālisti.

Kā norādīja KaPo, Burceva strādāja par propagandisti Kremļa agresīvās intereses apkalpojošos portālos, un izmeklēšanā noskaidrots, ka viņas rīcība ir gan starptautisko sankciju pārkāpums, gan valsts nodevība.

2019.-2021.gadā Burceva mācījās Sevastpoles Valsts universitātes maģistra programmā par informācijas un hibrīdkonflikiem, kuru pārraudzīja un vadīja bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) pretizlūkošanas virsnieks un Krievijā reģistrētas privātās izlūkošanas firmas vadītājs. Divu gadu maģistra programmas mērķis ir apmācīt starptautisko mediju darbiniekus un analītiķus, kuri varētu "cīnīties pret hirbrīdapdraudējumu Krievijai", klāstīja prokurore.

Pēc studiju pabeigšanas Burceva kopā ar programmas direktoru sarakstīja grāmatu "Hibrīdkarš pasaulei", un tajā apraksta globālu hibrīdkaru, kurā Krievijai esot jāuzvar. Grāmata tika prezentēta kā Igaunijā rakstīta, un, kā norāda prokuratūra, tā publicēta kā politologa L.B.Sveta darbs. L.B.Svets ir Burcevas pseidonīms, noskaidrojusi prokuratūra.

Grāmatā tiek noniecināta un diskreditēta Igaunija un tās institūcijas, kā arī mēģināts šķelt Igaunijas sabiedrību, norādīja prokurore.

Prokuratūra uzskata, ka apsūdzībā apkopotie pierādījumi apstiprina, ka Burceva kā Igaunijas pilsone ar nevardarbīgu rīcību ir pastrādājusi valsts nodevību pret Igaunijas neatkarību un suverenitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!