Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina lūgusi Meksiku arestēt Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu gadījumā, ja viņš ierastos uz 1. oktobrī gaidāmo jaunievēlētās prezidentes Klaudijas Šeinbaumas inaugurāciju, paziņojusi Ukrainas vēstniecība Meksikā.

Vēstniecība pauž cerību, ka Meksika ir informēta – Putins ir kara noziedznieks, par kuru Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izsniegusi aresta orderi aizdomās par Ukrainas bērnu nolaupīšanu un piespiedu pārvietošanu uz Krieviju.

Meksika 2005. gadā ir parakstījusi Romas statūtus, tādējādi atzīstot SKT jurisdikciju.

"Tikmēr mēs ticam, ka Meksikas valdība jebkurā gadījumā izpildīs starptautisko aresta orderi, izdodot augstākminēto ANO tiesu iestādei Hāgā," teikts vēstniecības vēstulē.

Par to, ka Meksika uzaicinājusi Putinu uz jaunievēlētās prezidentes Šeinbaumas inaugurāciju 1. oktobrī, mediji ziņoja trešdien, 7. augustā. Medijs "Izvestija" rakstīja, ka "Krievijas prezidents pieņems lēmumu, vai piedalīsies ceremonijā pats, vai norīkos citu augsta ranga ierēdni".

Meksikas Ārlietu ministrija vēlāk trešdien aģentūrai "Reuters" skaidroja, ka ielūgumi uz inaugurāciju nosūtīti visām valstīm, ar kurām Meksikai ir starptautiskās attiecības, kā arī visām starptautiskajām organizācijām, kurās ir Meksika.

Ziņots, ka Meksikā pēc jūnijā notikušajām vēlēšanām par prezidenti pirmo reiz kļūs sieviete ar lietuviešu saknēm.

SKT Putina aresta orderi izdeva 2023. gada 17. martā. Par Putina tiesāšanas perspektīvām vairāk skatāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!