Foto: Kadrs no video

Tādas Ukrainas operācijas, kā pašlaik Krievijas Kurskas apgabalā notiekošā, pozitīvi ietekmēs iespējamās sarunas ar Krieviju, nacionālā telemaratona ēterā paziņojis Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Viņš norāda, ka viss, ko dara Ukraina, ir mēģinājums nonākt pie taisnīga miera. Taču Krievija nereaģēs uz piedāvājumiem un nepiedalīsies miera samitā tāpat vien. Lai agresoravalsts neuzvestos bezkaunīgi, jābūt efektīviem piespiešanas instrumentiem.

"Lūk, šodien mēs redzam, ka pakāpeniski aug efektivitāte instrumentam ar nosaukumu "Ukrainas kaujas darbības karadarbības zonā"," Podoļaku citē aģentūra UNIAN.

Viņš pasvītro, ka papildu Krievijas dzīvā spēka, tehnikas un piedevām teritoriju zaudēšana palielinās Krievijas kara cenu, un tas savukārt ietekmēs krievu uztveri par karu.

"Tagad viņiem ir karš, kas pakāpeniski iet Krievijas dziļumā. Vai tas viņus biedēs? Jā. Vai viņi reaģē uz kaut ko citu, izņemot bailes? Nē," tā Podoļaks.

Jebkuru kompromisu Krievija uztver kā oponenta vājumu un gatavību krist tās priekšā ceļos. Tkai tad, kad karš nerit pēc Maskavas plāna, tā ir gatava kādiem kompromisiem, uzskata amatpersona.

6. augustā parādījās ziņas par kaujām uz Krievijas robežas un Ukrainas vienību ieiešanu krievi Kurskas apgabalā. Šoreiz situācijas esot nopietnāka nekā iepriekšējās reizēs, kad reidus Krievijā Ukrainas robežas tuvumā veica Kijivas pusē karojošas Krievijas pilsoņu vienības. Laikraksts "New York Times" norāda, ka Ukraina pirmo reizi operācijā Krievijas teritorijā iesaistījusi regulāro armiju.

Ceturtdien tīmeklī arī publicēts video, kurā esot redzama krievu padošanās gūstā.

Laikraksts "Forbes" iepriekš rakstīja, ka šāda Ukrainas operācija ir ļoti riskanta, taču sagrābtas Krievijas teritorijas var izrādīties spēcīgs Ukrainas argument potenciālās miera sarunās ar Krieviju.

Savukārt aģentūra "Bloomberg" notiekošo raksturo kā pirmo gadījumu kopš Otrā pasaules kara, kad citas valsts armija iebrukusi Krievijā. Medijs norāda, ka ukraiņu iebrukums ir pārsteidzis krievu spēkus un vājina diktatora Vladimira Putina pozīcijas.

Šī epizode ir izgaismojusi Krievijas robežas aizsardzības trauslumu un paceļ Ukrainas kaujas garu, raksta aģentūra. Tāpat iebrukums Kurskas apgabalā sagrauj Kremļa rūpīgi būvēto Putina kā parasto krievu aizstāvja tēlu, jo viņa Ukrainā sāktais karš arvien vairāk pārmetas uz pašu Krieviju.

"Ukrainai tas, visticamāk, nostiprinās Kijivas argumentus, ka sabiedrotajiem ASV un Eiropā nav jābaidās par eskalācijas draudiem no Kremļa puses un ka ir jāļauj Ukrainai cīnīties pret Putinu jebkādiem līdzekļiem, ko tā uzskatīs par vajadzīgiem, lai pietuvinātu kara beigas," rezumē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!