Foto: Kadrs no video

Kaujās Krievijas Kurskas apgabalā iesaistīta viena no vislabāk apgādātajām un ātrākajam ukraiņu vienībām – 80. desanta triecienbrigāde, raksta žurnāls "Forbes".

"Ceturtdien sociālajos tīklos izplatītajos video redzams, kā garām aizņemtai Ukrainas mīnmetēja apkalpei pabrauc tanks T-64BV vai T-80BV, sapieru mašīna UR-77, inženieru mašīna IMR-2, kā arī BTR-80 un amerikāņu ražojuma riteņu bruņutransportieri "Stryker". No konteksta ir saprotams, ka šajā video ir fiksēti Ukraiņu nopietnā uzbrukuma Krievijas pozīcijām pirmie mirkļi," teikts rakstā.

Medijs atzīmē, ka šāds padomju parauga un amerikāņu militārās tehnikas salikums ir tikai 80. desanta triecienbrigādes rīcībā. Un šīs brigādes, kas ir viena no ukraiņu labākajām vienībām, klātbūtne liecina par operācijas Kurskā vērienīgumu.

Ukrainas spēki jau iepriekš ir veikuši reidus Krievijas teritorijā, taču tie bija nelieli un nekad neturpinājās ilgāk par dažām dienām. To mērķis galvenokārt bijis likt Krievijas līderiem nokļūt neveiklā situācijā.

Taču pašreizējā operācija Kurskas apgabalā atšķiras no iepriekšējām. Tajā piedalās vismaz trīs brigādes, kurās katrā ir līdz 2000 karavīru: 22. un 88. mehanizētā brigāde, kā arī 80. desanta triecienbrigāde.

"Ar katru stundu kļūst arvien skaidrāks, ka Kurskā notiekošais nav reids: tas patiešām ir iebrukums," teikts rakstā.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Liveuamap"

Lai gan Ukraina šajā iebrukumā iegulda ievērojamus resursus, tas negarantē operācijas veiksmi, spriež medijs. Jo pret 10 tūkstošiem Ukrainas karavīru var stāties pretī Krievijas Ziemeļu grupējums, kurā ir aptuveni 48 tūkstoši karavīru.

Taču tagad Ziemeļu grupējums iesaistīts kaujā par Vovčansku aptuveni 150 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Sudžas. Ir acīmredzams, ka Ukrainas brigādes šķērsoja robežu vietā, kur Ziemeļu grupējuma spēki bija vismazākie, secina medijs.

"To, vai Ziemeļu grupējumam izdosies pārsviest spēkus uz Sudžu un cik ātri, var kļūt par izšķirošo faktoru Ukrainas trīs dienu vecā iebrukuma iznākumam. Ja krievi rīkosies ātri, viņi spēs palēnināt vai pat vispār likvidēt Ukrainas panākumus. Ja viņi būs lēni, tad var zaudēt daudz vairāk Kurskas apgabala Ukrainas kolonnām," teikts rakstā.

Ziņots, ka 6. augustā Ukrainas spēki pārrāva robežu un iebruka Krievijas Kurskas apgabalā un ir pārņēmuši savā kontrolē vairākas apdzīvotās vietas, kā arī gāzes mērīšanas staciju "Sudža". Ukrainas militārā vadība šo operāciju nav komentējusi.

ASV domnīca "Institute Fot The Study Of War" (ISW) secinājis, ka Ukrainas karaspēks Krievijā iegājis līdz 35 kilometru dziļumā no robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!