Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV iznīcinātāji F-22 "Raptor" ir dislocēti Tuvajos Austrumos, demonstrējot spēku, lai atturētu Irānu un tās stutētos teroristu grupējumus no uzbrukuma Izraēlai, raksta "Bloomberg".

ASV armijas Centrālā pavēlniecība paziņoja par šo gaisa kuģu izvietošanu spriedzes pārņemtajā reģionā, taču neatklāja, cik reaktīvo lidmašīnu ir dislocētas un kur tieši tās atrodas.

Atvaļinātais ģenerālleitnants Deivids Deptula sacīja, ka F-22 sūta spēcīgu signālu Irānai, jo "tie var nesodīti darboties Irānas gaisa telpā, Irānai to nezinot". Tāpat šie iznīcinātāji var piedalīties izlūkošanas un novērošanas operācijās un bombardēšanas operācijās.

Šī ir pirmā F-22 izvietošana Tuvajos Austrumos kopš 2023. gada jūnija. Pagājušā gada sākumā Dienvidkarolīnas piekrastē F-22 notrieca ķīniešu gaisa balonu, kas, pēc ASV domām, tika izmantots novērošanas operācijā.

ASV ir devušas rīkojumu izvietot vairāk spēkus tuvāk Izraēlai, jo pastāv bažas, ka Irāna jebkurā laikā var uzbrukt valstij, reaģējot uz palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu Teherānā. Izraēla nav nedz apstiprinājusi, nedz noliegusi savu dalību veiktajā triecienā.

Kopš palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukuma Izraēlai, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 1200 cilvēku, spriedze Tuvajos Austrumos ir būtiski pieaugusi. Par kārtējo saasinājumu viņnedēļ kļuva teroristiskās organizācijas "Hezbollah" komandiera nogalināšana Libānā un "Hamās" politiskā līdera nogalināšana Irānā. Abus grupējumus stutē Irāna.

"Šī ir lielākā F-22 izvietošana krīzes situācijā", kopš tās sāka izmantot 2005. gada beigās, norāda Rebeka Granta, gaisa spēku analītiķe no Leksingtonas institūta Ārlingtonā, Virdžīnijā. "F-22 izvietošana nozīmē, ka tas ir nopietni, un pastāv iespēja, ka lielas spēku paketes darbosies vairākās vietās un ar sabiedrotajiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!