Foto: Kadrs no video

Naktī uz 9. augustu dažādos "Telegram" kanālos izplatījās video, kurā Krievijas Kurskas apgabalā redzama degam kolonna ar Krievijas armijas automašīnām Riļsakas rajona Oktjabrskas ciemā. Savukārt piektdienas rītā publicētā video redzams, kas no kolonnas palicis pāri.

Par notikušo aktīvi diskutē Krievijas patriotiskie militārie blogeri. Viens no tiem pieļauj, ka Ukrainas spēki pret kolonnu izmantojuši HIMARS raķetes, publicējot arī kādu foto ar amerikāņu raķetes M30 atlūzu, raksta portāls "Kyiv Post".

Piektdien no rīta publicētajā video redzami vismaz 14 automašīnu vraki un karavīru līķi ceļa malās, kā arī automašīnu kravas kastēs. Saskaņā ar dažādām vērotāju aplēsēm uzbrukumā varētu būt gājuši boja no 200 līdz pat 490 karavīru, pieņemot, ka viens tāds kravas auto var uzņemt līdz 35 pilnībā ekipētiem karotājiem. Tādā gadījumā tas var kļūt par vienu no lielākajiem Krievijas spēku zaudējumiem vienā reizē kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma.

Notikušais ir pamatīgi saniknojis Krievijas militāros blogerus, no kuriem daži sākuši izteikt kritiku okupantu militārajai vadībai, aicinot sodīt atbildīgos, skaidro "Kyiv Post". "Mums vajag nāvessodus," rakstījis militārais analītiķis Romāns Alehine.

Citi norāda, ka neaizsargāta konvoja no vairāk nekā 10 automašīnām ar karavīriem virzība Kurskas apgabalā ir kara noziegums. Kanāla "Divi Majori" autors raksta: "Lai kurš deva pavēli pārvietoties kolonnās šajā apkārtnē, ir jātiesā pēc kara likumiem."

Savukārt blogeris Jurijs Podoļaka, kura "Telegram" kanālam ir gandrīz trīs miljoni sekotāju jautā: "Cik vēl ilgi? Karš rit trešo gadu, bet daži cilvēki joprojām uzstāj uz pārvietošanos kolonnās karadarbības zonā."

Kanāls "Nexta" raksta, ka kolonna, kurā varēja būt arī obligātā dienesta karavīri, domājams, nosūtīta apturēt ukraiņu uzbrukumu Kurskas apgabalā.

Video ģeolokācija liecina, ka kolonna iznīcināta gandrīz 30 kilometru attālumā no Ukrainas robežas un aptuveni 20 kilometrus no pašreizējām kauju vietām Kurskas apgabalā, atzīmē "Kyiv Post".

Piektdien sociālajos tīklos arī parādās liecības par citu Krievijas papildspēku virzīšanos Kurskas apgabalā.

Krievijas armijas Ģenerālštāba vadītājs Valērijs Gerasimovs ceturtdien televīzijā pārraidītā sarunā ar diktatoru Vladimiru Putinu apgalvoja, ka Ukrainas spēku virzība Kurskas apgabalā ir apturēta.

Vēstīts, ka 6. augustā sākās Ukrainas spēku operācija Krievijas Kurskas apgabalā, ienesot sauszemes karadarbību arī pašas kara uzsācējas Krievijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!