Foto: EPA/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja sabojātu savas attiecības ar ASV un šokētu finanšu tirgus, ja tā sāktu būvēt atombumbu, aģentūrai "Reuters" sacīja Āzijas valsts aizsardzības ministrs Šins Vonsiks, noraidot aicinājumus Seulai izveidot pašai savu kodolarsenālu, lai atturētu Ziemeļkoreju.

Ziemeļkorejai strauji paplašinot savas kodolieroču un raķešu spējas, arvien vairāk Dienvidkorejas amatpersonu un prezidenta Juna Sukjola konservatīvās valdošās partijas biedru pēdējos mēnešos ir aicinājuši izstrādāt kodolieročus. Šīs diskusijas vēl vairāk pastiprinājušas iespējamā Donalda Trampa atgriešanās Baltajā namā, kurš sūdzējās par ASV militārās klātbūtnes Dienvidkorejā izmaksām un uzsāka bezprecedenta sarunas ar Ziemeļkoreju.

Taču Šins, bijušais trīs zvaigžņu armijas ģenerālis, kurš bija arī likumdevējs Juna partijā, sacīja, ka pašmāju kodolarsenāla izveidošana var negatīvi ietekmēt Dienvidkorejas diplomātisko stāvokli un ekonomiku. "Jūs saskarsieties ar milzīgu plaisu ASV aliansē, un, ja mēs izstāsimies no kodolieroču neizplatīšanas līguma, tas nesīs dažādus sodus, sākot ar tūlītēju šoku mūsu finanšu tirgū," viņš teica intervijā.

Ministrs atzina, ka politiķu un ārpolitikas ekspertu debates par šo jautājumu rāda, ka daudzi dienvidkorejieši joprojām ir noraizējušies par amerikāņu paplašināto atturēšanu un tās efektivitāti. Tomēr, Šina ieskatā, sabiedroto centieni stiprināt šo atturēšanu ir "vieglākais, efektīvākais un miermīlīgākais" veids, kā pretoties Ziemeļkorejas draudiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!