Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas spēki ļaunprātīgi izraisījuši ugunsgrēku Zaporižjas atomelektrostacijā, sociālajā medijā "X" vēsta Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Šobrīd radiācijas līmenis ir normas robežās, pauž prezidents. "Kamēr Krievijas teroristi saglabā kontroli pār atomelektrostaciju, situācija nevar būt normāla," saka Zelenskis.

Viņš pauž, ka Krievija Zaporižjas atomelektrostaciju izmanto šantāžai ne tikai pret Ukrainu, bet pret visu pasauli.

"Mēs gaidām, kad pasaule reaģēs, gaidām, kad IAEA [Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra] reaģēs. Krievijai par to ir jāatbild," sociālajā medijā raksta Ukrainas prezidents.

Savukārt vietējā amatpersona Ukrainas pilsētā Ņikopolē, no kuras paveras skats uz rūpnīcu, sacīja, ka ir neoficiāla informācija, ka Krievijas spēki dzesēšanas torņos aizdedzinājuši daudzas riepu, vēsta medijs "Sky News". Amatpersona mudināja iedzīvotājus saglabāt mieru. Par rūpnīcu atbildīgās Krievijas varas iestādes paziņoja, ka ugunsgrēks izcēlies netālu no rūpnīcas dzesēšanas torņiem, un glābēji strādā, lai to nodzēstu.

Jau iepriekš vēstīts par Krievijas uzbrukumiem Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai. Tāpat iepriekš vēstīts par Krievijas centieniem izmantot Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) kā ieroci.

Pagājušā gada jūnijā portāls "Delfi" vēstīja, ka Krievijas iespējamā terorakta Zaporižjas AES rezultātā apdraudējums Latvijai būtu niecīgs, paziņojumā uzsvēra Aizsardzības ministrija.

Kā toreiz atzīmēja ministrija, izplatoties informācijai par iespējamu Krievijas terorakta plānošanu Zaporižjas atomelektrostacijā, valdība sadarbībā ar Latvijas atbildīgajām iestādēm izvērtējusi dažādus apdraudējuma scenārijus. Izvērtējumā secināts, ka potenciālais apdraudējums Latvijai ir niecīgs.

Zaporižjas AES atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Latvijas, kā arī būtiski, ka AES reaktori pašlaik nedarbojas.

Tāpat pērn vēstīts, ka Zaporižjas AES savulaik nodrošināja 20% no Ukrainas elektroenerģijas patēriņa un turpināja darboties Krievijas iebrukuma pirmajos mēnešos arī pēc tam, kad pagājušā martā to okupēja Krievijas karaspēks, taču septembrī elektroenerģijas ražošana tika pārtraukta.

Neviens no AES sešiem padomju laikos būvētajiem reaktoriem vairs neražo elektrību, bet AES joprojām ir pieslēgta elektrotīklam, kas tai nepieciešams reaktoru dzesēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!