Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) operators, uzņēmums "Energoautoms" kā iespējamos ugunsgrēka izcelšanās iemeslus minējis vai nu krievu okupantu nolaidību vai arī tīšu dedzināšanu, atsaucoties uz uzņēmuma "Telegram" vietnē publicēto paziņojumu, pirmdienas rītā raksta aģentūra UNIAN. Ukrainas ārkārtējo situāciju dienesta pēdējās ziņas īsi pēc pusnakts liecina: radiācijas situācija valsts teritorijā ir stabila, radiācijas līmeņa izmaiņas Zaporižjas AES apkaimē nav fiksētas.

Jau rakstīts, ka par ugunsgrēku Zaporižjas AES svētdienas vakarā vietnē "X" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš pauda, ka Krievijas spēki ugunsgrēku izraisījuši ļaunprātīgi. "Kamēr Krievijas teroristi saglabā kontroli pār atomelektrostaciju, situācija nevar būt normāla," viņš norādīja.

Uzņēmums "Energoatoms" pirmdienas rītā vietnē "Telegram" vēstījis, ka svētdienas vakarā ap pulksten 20 sācies ugunsgrēks Zaporižjas tehniskās ūdensapgādes objektā, kuras rezultātā "aizdegās ūdens dzesētājs numur viens un tika bojātas tehnoloģiskās iekārtas".

"Drošas ekspluatācijas nosacījumu un robežu pārkāpumu nav. Radioaktīvo vielu izmešu un izmešu kontroles līmeņu pārsniegumi nav konstatēti. Ūdens dzesēšanas tornis numur viens atrodas apmēram kilometra attālumā no AES energoblokiem," teikts uzņēmuma paziņojumā, raksta UNIAN.

Tāpat uzņēmums arī paziņojis, ka okupanti izmanto AES telpas un iekārtas kā militārās noliktavas, tostarp šim nolūkam tiek izmantoti arī ūdens dzesēšanas torņi. Tur okupanti izvieto paši savu tehniku, ieročus, sprāgstvielas un militāro munīciju.

"AES sistēmu un elementu degradācija katru dienu pasliktina drošības situāciju Zaporižjas AES. Plaši ugunsgrēki var novest pat līdz radiācijas avārijai," teikts paziņojumā.

Tajā pat laikā tiek atzīmēts, ka radiācijas situācija Zaporižjas AES ir spēkā esošo normu robežās.

Radiācijas piesārņojuma draudu iedzīvotājiem pagaidām nav, vēsta UNIAN.

Tikmēr Starptautiskā atomenerģijas aģentūra vietnē "X" publicējusi paziņojumu, norādot, ka pirms ugunsgrēka sākuma Zaporižjas AES tās eksperti dzirdējuši daudzskaitlīgus sprādzienus atomelektrostacijas teritorijā. Tiek ziņots, ka eksperti svētdienas vakarā "kļuvuši par lieciniekiem bieziem melniem dūmiem virs AES ziemeļu zonas pēc daudzskaitlīgiem sprādzieniem".

Komanda esot saņēmusi ziņas no Zaporižjas AES par iespējamo drona uzbrukumu vienam no ūdens dzesēšanas torņiem, kas izvietoti laukumā. Par ietekmi uz kodoldrošību netiek ziņots, papildinājusi aģentūra.

UNIAN pirmdienas rītā ziņo, ka Ukrainas ārkārtējo situāciju dienesta pēdējās ziņas īsi pēc pusnakts liecina: radiācijas situācija valsts teritorijā ir stabila, radiācijas līmeņa izmaiņas Zaporižjas AES apkaimē nav fiksētas.

"Tehnogēnas izcelsmes radionuklīdi, kas liecina par AES drošas funkcionēšanas traucējumiem Ukrainā vai pārrobežu pārnēsāšanu, nav fiksēti," UNIAN citē dienesta paziņojumu vietnē "Telegram".

Savukārt Starptautiskā atomenerģijas aģentūra pieprasījusi, lai situācijas novērtēšanai tās komandai nekavējoties tiktu nodrošināta piekļuve dzesēšanas tornim, ziņo aģentūra LETA.

Jau rakstīts, ka Zelenskis sociālajā medijā "X" svētdienas vakarā rakstīja, ka Ukraina gaida, "kad pasaule reaģēs, gaidām, kad IAEA [Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra] reaģēs. Krievijai par to ir jāatbild".

Savukārt kāda vietējā amatpersona Ukrainas pilsētā Nikopolē, no kuras paveras skats uz rūpnīcu, sacīja, ka ir neoficiāla informācija, ka Krievijas spēki dzesēšanas tornī aizdedzinājuši riepas, vēsta medijs "Sky News". Amatpersona mudināja iedzīvotājus saglabāt mieru. Par rūpnīcu atbildīgās Krievijas varas iestādes paziņoja, ka ugunsgrēks izcēlies netālu no rūpnīcas dzesēšanas torņiem, un glābēji strādā, lai to nodzēstu.

Jau iepriekš vēstīts par Krievijas uzbrukumiem Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai. Tāpat iepriekš vēstīts par Krievijas centieniem izmantot Zaporižjas AES kā ieroci.

Pagājušā gada jūnijā portāls "Delfi" vēstīja, ka Krievijas iespējamā terorakta Zaporižjas AES rezultātā apdraudējums Latvijai būtu niecīgs, paziņojumā uzsvēra Aizsardzības ministrija.

Kā toreiz atzīmēja ministrija, izplatoties informācijai par iespējamu Krievijas terorakta plānošanu Zaporižjas atomelektrostacijā, valdība sadarbībā ar Latvijas atbildīgajām iestādēm izvērtējusi dažādus apdraudējuma scenārijus. Izvērtējumā secināts, ka potenciālais apdraudējums Latvijai ir niecīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!