Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irāna "nesīs atbildību" par jebkuriem uzbrukumiem Izraēlai, kas "vēl vairāk saasinātu reģionālo spriedzi" un apdraudētu pamiera un ķīlnieku atbrīvošanas vienošanos, pirmdien paziņojumā brīdināja Apvienotās Karalistes, Francijas un Vācijas līderi, uz kuru teikto atsaucas portāls "Politico".

Apvienotās Karalistes premjerministrs Kīrs Stārmers, Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclers Olafs Šolcs aicināja "Irānu un tās sabiedrotos atturēties no uzbrukumiem".

Trīs Rietumu valstu kopīgais paziņojums izskanēja pēc tam, kad medijs "Axios" svētdienas vakarā, atsaucoties uz Izraēlas izlūkdienestu teikto ziņoja, ka Irānas uzbrukums varētu notikt tuvāko dienu laikā.

Spriedze Tuvajos Austrumos eksistē jau kopš 7. oktobra, kad palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" sarīkoja uzbrukumu Izraēlai, nogalinot aptuveni 1200 cilvēku. Aizvadītajās nedēļās saspīlējumu palielināja "Hamās" politiskā līdera nogalināšana un Libānā bāzētā teroristu grupējuma "Hezbollah" komandiera likvidēšanas. Abas šīs organizācijas stutē Irāna, kas solījusi atbildēt uz šiem uzbrukumiem.

Rietumvalstis aicinājušas visas iesaistītās puses atturēties no darbībām, kas varētu novest pie eskalācijas, taču bažas par Irānas-Izraēlas konfrontāciju nerimst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!