Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sešus mēnešus pēc Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija nāves cietumā varasiestādes oficiāli apgalvojušas, ka nav atklājušas neko aizdomīgu, raksta "Politico".

Oficiālā vēstulē no Jamalo-Ņencu autonomā apgabala, reģiona, kurā atrodas cietums, izmeklēšanas komiteja norāda, ka Navaļnija nāve "nav noziedzīga" un notikusi "kombinētu slimību dēļ". Vēstulē sniegts dažādu slimību saraksts, tostarp hepatīts un pankreatīts. Tas kopā ar aritmiju (neregulāru sirdsdarbību) izraisīja viņa pēkšņu nāvi, apgalvots vēstulē.

Dokumentā arī atkārtota varasiestāžu agrākā versija par notikumiem, ka Navaļnijam pastaigas laikā kļuvis slikti un uz notikuma vietu izsauktie mediķi centušies viņam palīdzēt, taču nesekmīgi.

Trīs lappušu garo dokumentu ceturtdien izplatīja Navaļnija sieva Jūlija Navaļnaja. Reakcijā vietnē "YouTube" Navaļnaja skaidrojumu nosauca par "nožēlojamu" un "izsmieklu", kā arī sacīja, ka lūgumi piekļūt autopsijas rezultātiem un videonovērošanas materiāliem esot tikuši noraidīti.

"Mums jānotic, ka Aleksejs, kurš jutās pietiekami labi, lai izietu ārā pastaigāties mīnus 20 grādu temperatūrā pēc Celsija skalas, nomira gandrīz uzreiz?" retoriski vaicāja mirušā opozicionāra sieva. Navaļnaja arī apgalvoja, ka viņas rīcībā esot pierādījumi, ka Navaļnijs tika ieslēgts atpakaļ savā izolatorā pēc tam, kad viņam palika slikti, "lai nomirtu viens". Pretēji protokolam, viņa piebilda, Krievijas izmeklētāji joprojām atsakās atdot Navaļnija mantas viņa ģimenei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!