Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir "atvērta" tāla darbības rādiusa spārnoto raķešu JASSM nosūtīšanai uz Ukrainu, kas dotu Kijivas rīcībā esošajiem F-16 iznīcinātājiem lielākas trieciena spējas, raksta "Politico".

Diskusija par to notiek laikā, kad Ukraina nesen sākusi izmantot amerikāņu iznīcinātājus F-16 un veic operāciju Krievijas Kurskas apgabalā.

Galīgais lēmums par raķetes nosūtīšanu nav pieņemts, taču Baidena administrācija pašlaik strādā pie sarežģītajām detaļām, kas saistītas ar bruņojuma nosūtīšanu Kijivai, sacīja viena amatpersona. Šie jautājumi ietver sensitīvu tehnoloģiju nodošanas pārskatus un pārliecināšanos, ka Ukrainas lidmašīnas var palaist raķeti.

No gaisa palaižamās raķetes sniegtu Ukrainai kapacitātes, kas šobrīd r tikai nedaudzām citām valstīm. JASSM, ko izstrādājis uzņēmums "Lockheed Martin" un kas pirmo reizi tika izlaista 2000. gadu sākumā, kaujās nav izmantota ļoti bieži, un tā piegādāta tikai dažiem no tuvākajiem Vašingtonas sabiedrotajiem.

Ukrainas parlamentārieši un prezidenta Volodimira Zelenska padomnieki pēdējo mēnešu laikā ir uzrunājuši Baidena administrācijas amatpersonas un Kongresa deputātus par JASSM nosūtīšanu Kijivai. Šis spiediens pieauga, kad Ukrainas parlamenta deputātu grupa jūlijā apmeklēja Vašingtonu. Viņu lūgums nonāca pie nacionālās drošības padomnieka Džeika Salivana, sacīja viens no medija intervētajiem cilvēkiem.

Polijai, Austrālijai un Somijai ir šis ierocis, savukārt Japāna un Nīderlande jūlijā parakstīja līgumus par raķešu iegādi, un tās varētu iegūt tuvākajos gados. Vācija, Grieķija, Rumānija un Dānija arī apspriež šīs raķetes iegādi.

JASSM Ukrainai dotu būtisku darbības rādiusa palielinājumu. ASV un sabiedrotie jau ir apņēmušies nosūtīt Ukrainai dažādu gaiss-gaiss un gaiss-zeme munīciju F-16 iznīcinātājiem, taču JASSM piegādes nodrošinās Kijivai jaudīgāko un vistālākā darbības rādiusa ieroci tās gaisa spēku arsenālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!