Foto: Kadrs no video

Ukraina nav ieinteresēta okupēt Krievijas teritorijas, bet ofensīva Kurskas apgabalā ir nepieciešama, lai pārliecinātu Maskavu iesaistīties godīgā sarunu procesā, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Ja mēs runājam par potenciālām sarunām - es uzsveru, potenciālām -, mums būs jānosēdina Krievija pie sarunu galda pretī [mums]. Ar mūsu pašu noteikumiem. Mēs absolūti neplānojam lūgties: "Lūdzu, apsēdieties pie sarunu galda." Tā vietā mums ir pārbaudīti un efektīvi piespiešanas līdzekļi. Papildus ekonomiskajiem un diplomātiskajiem ir ir arī militārais instruments," viņš raksta platformā "X".

"Mums ir nepieciešams Krievijai nodarīt būtiskus taktiskus zaudējumus. Kurskas apgabalā mēs redzam, kā militārais instruments tiek objektīvi izmantots, lai pārliecinātu Krieviju iesaistīties godīgā sarunu procesā," norāda Podoļaks.

Viņš raksta, ka vēl viens svarīgs instruments ir Krievijas sabiedriskās domas ietekmēšana, un tā sākusi mainīties pēc tam, kad karadarbība sāka notikt Krievijas teritorijā.

"Negatīvas izmaiņas Krievijas iedzīvotāju psiholoģiskajā stāvoklī būs vēl viens arguments par labu sarunu sākšanai," piebilst Podoļaks.

Sudžā nogāzts Ļeņina piemineklis

Krievijas Kurskas apgabala Sudžā, kurā iegājis Ukrainas karaspēks, nogāzts lielinieku vadoņa Ļeņina piemineklis, kas atradās pilsētas centrālajā laukumā.

Fotogrāfijā ar nojauktā pieminekļa postamentu redzami arī apkārtējo ēku bojājumi, tostarp apšaudes pēdas un izsisti logi. Šo fotogrāfiju platformā "Telegram" publicējusi Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomniece Darja Zarivna. Datums, kurā uzņemta fotogrāfija, nav norādīts.

Piektdienas vakarā Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrijas kanālā platformā "Telegram" tika publicētas pieminekļa pjedestāla fotogrāfijas ar parakstu: "Dekomunizācijas process turpinās. Tagad arī Sudžā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!