Foto: AP/Scanpix/LETA

Gan Krievijas, gan Ukrainas spēkiem trūkst spēju veikt atsevišķas un izšķirošas karu uzvarošas operācijas un tā vietā abām valstīm ir jāveic vairākas secīgas operācijas ar ierobežotiem darbības mērķiem, kas neatnesīs uzvaru, ber ļauj sasniegt stratēģiskos mērķus, norāda ASV bāzētās domnīcas "Institute For The Study Of War" (ISW) eksperti.

Analītiķu ieskatā, ir pāragri vērtēt Ukrainas iebrukuma Krievijā rezultātus un operatīvo nozīmi, kā arī Krievijas uzbrukuma centienus Austrumukrainā. Šo operāciju nozīme neizpaudīsies atsevišķi, bet tām būs nozīme tiktāl, cik tās attiecas uz virkni turpmāku Krievijas un Ukrainas kampaņu laika gaitā.

Kā vienu no iemesliem, kādēļ nedz viena, nedz otra puse nespēs panākt izšķirošu, vienas operācijas atnestu, izrāvienu šajā karā, ISW izceļ faktu, ka bruņotais konflikts ir ļoti plašs. Tāpat nozīmīga ir arī abu valstu kapacitāte izveidot vērā ņemamas aizsardzības pozīcijas, kas katru ofensīvu pakļauj lielu zaudējumu riskam. "Gan Ukrainai, gan Krievijai ir iespēja izveidot dziļas aizsardzības pozīcijas un rezerves, kas neļaus nevienai kampaņai sasniegt stratēģiskus kara mērķus pirms tās kulminācijas," raksta analītiķi.

ISW norāda, ka Krievijas un Ukrainas spēja radīt pietiekamu kaujas spēku, lai iekārtotu nepārtrauktas aizsardzības pozīcijas bez atvērtiem flangiem un noteiktu taktisko dziļumu nozīmīgos punktos gar frontes līniju, ir piespiedusi abas puses veikt operācijas, kas ir tik dārgas, ka turpmāki uzbrukumi bieži vien nav iespējami.

Tas viss ir radījis apstākļus, kuros efektīvai Ukrainas un Krievijas kampaņu izstrādei nepieciešama iepriekšēja pārdomāšana un vairāku secīgu operāciju plānošana, no kurām katra nosaka nosacījumus nākamajai operācijai. Eksperti atgādina, ka reta ir bijusi tā reize, kad kāda no pusēm ir spējusi bez pārtraukuma veikt secīgas operācijas. Pauzes uzbrukumā vai samazināts darbības temps ir piedāvājis otrai karojošajai pusei iespēju pārņemt iniciatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!