Foto: AFP/Scanpix/LETA

Azerbaidžāna otrdien oficiāli iesniedza pieteikumu uzņemšanai attīstības valstu organizācijā BRICS, izdarot to dienu pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina vizītes šajā valstī.

Azerbaidžānas Ārlietu ministrija paziņoja par plānoto pievienošanos BRICS laikā, kad šī alianse ir pieredzējusi ievērojamu paplašināšanos.

BRICS vairāk nekā 10 gadus bija tikai piecas dalībvalstis - Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika. Janvārī tai pievienojās Irāna, Ēģipte, Etiopija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), un pievienošanos apsver arī Saūda Arābija.

Aliansē jau ir dažas no pasaules lielākajām naftas ieguvējvalstīm, un tā ietver vairāk nekā ceturtdaļu no visas pasaules IKP. Alianses dalībvalstīm Krievijai un Irānai ir saspīlētas attiecības ar Rietumiem Krievijas iebrukuma Ukrainā un Irānas reģionālās politikas dēļ.

Putins un Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs pirmdien Baku vienojās stiprināt abu valstu sadarbību.

Putins ir lielā mērā atkarīgs no tādām valstīm kā Azerbaidžāna, lai iegūtu pieeju globālajiem tirgiem, jo Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Maskavu tās iebrukuma Ukrainā dēļ. Savukārt Azerbaidžānai labas attiecības ar Krieviju ir svarīgas nacionālās drošības apsvērumu dēļ, ņemot vērā saspīlētās attiecības ar kaimiņvalsti Armēniju.

Naftas resursiem bagātā Azerbaidžāna līdz šim īstenoja politiku, kas lielā mērā bija neatkarīga no Maskavas, un Krievija tradicionāli bija Armēnijas aizbildne. Taču pēdējā laikā Armēnija sākusi novērsties no Maskavas, jo tā pagājušajā gadā pieļāva Kalnu Karabahas nonākšanu Azerbaidžānas kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!