Foto: Jekabs Andrusaitis

Ziemeļkorejas karavīrs otrdien šķērsoja starpkoreju robežu, paziņoja Dienvidkorejas varas iestādes, uz kuru teikto atsaucas "Financial Times" (FT).

Dienvidkorejas bruņotie spēki paziņoja, ka ir "nodrošinājuši aizbildnību" pār karavīru un ka viņš ir nodots attiecīgajām iestādēm, lai noskaidrotu viņa nodomus. Dienvidkorejas mediji viņu identificējuši par Ziemeļkorejas armijas štāba seržantu.

Riskantā šķērsošana, kas notika cieši apsargātās demilitarizētās zonas (DMZ) vistālākajā austrumu punktā, iezīmēja otro iespējamo Ziemeļkorejas pamešanu šomēnes. Augusta pirmajā nedēļā kāds civiliedzīvotājs šķērsoja jūras robežu pie rietumu krasta.

Spriedze abu Koreju starpā pēdējos mēnešos ir palielinājusies, Phenjanai un Seulai iesaistoties asākā retorikā un Ziemeļkorejai pāri robežai sūtot balonus ar atkritumiem.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir veidojis ciešākas ekonomiskās un militārās attiecības ar Krieviju un ir atbalstījis Maskavas karu Ukrainā, tostarp piegādājot okupantiem munīciju.

Analītiķi norādīja, ka spriedze pussalā saasinājās šā gada sākumā pēc tam, kad Kims atteicās no savas valsts ilggadējās apņemšanās strādāt pie Koreju apvienošanas, raksturojot Dienvidkoreju par savas valsts "galveno ienaidnieku" un sakot, ka tās pilsoņi vairs nav jāuzskata par "tautiešiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!