Foto: AP/Scanpix/LETA

Panama 20. augustā pirmoreiz īstenoja ASV finansētu migrantu deportāciju, 29 kolumbiešus nosūtot no Panamas galvaspilsētas uz dzimteni.

Nelegālo migrantu repatriācija ar ASV finansētiem lidojumiem ir daļa no plašākiem centieniem samazināt migrantu plūsmu uz ziemeļiem. ASV un Panama 1. jūlijā parakstīja sadarbības vienošanos, lai samazinātu to migrantu plūsmu, kas nelegāli – bez atļauju kārtošanas – šķērso Panamu ceļā uz Savienotajām Valstīm.

"Vēstījums, ko mēs sūtām, ir pavisam skaidrs: [Pie Kolumbijas robežas esošais Panamas dienvidu apgabals] Darjena vairs nav maršruts," skaidroja ASV Iekšzemes drošības departamenta pārstāve Marlēna Piņjero, atgādinot, ka migrantiem, šķērsojot starptautiskās robežas, jāievēro likumā noteiktā kārtība.

Vienošanās starp ASV un Panamu

Pēdējo gadu laikā, varas iestādēm bloķējot gaisa un jūras maršrutus, par vienu no galvenajiem tranzīta punktiem migrantiem ir kļuvis Panamas Darjenas koridors – kalnains lietusmežu reģions, kas savieno Dienvidameriku ar Centrālameriku. Tas tiek uzskatīts par vienu no pasaules bīstamākajiem migrantu maršrutiem, patvēruma meklētājiem saskaroties ar bīstamu reljefu, slimību riskiem un teritorijā esošo noziedzīgo grupējumu vardarbību.

Šajā posmā novērots īpaši augsts migrantu pieplūdums. Kolumbiešiem, kā arī migrantiem no citām Dienvidamerikas valstīm 106 kilometrus garais posms jāšķērso, lai nokļūtu Panamā, caur kuru tālāk viņi dodas patvēruma un darba meklējumos uz ASV vai Kanādu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!