Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ieroču tirgotāji Jemenā atklāti izmanto sociālo mediju platformu "X", kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter", lai pārdotu kalašņikovus, pistoles, granātas un granātmetējus, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Bruņojuma tirgoņi darbojas galvaspilsētā Sanā un citos apgabalos, ko kontrolē huti — nemiernieku grupējums, kuru stutē Irāna un kuru ASV un Austrālijas valdības ir definējušas kā teroristus.

Huti ilgstoši veikuši uzbrukumus pret Rietumu sabiedrotajām un Rietumu interesēm Tuvo Austrumu reģionā, šiem uzbrukumiem pastiprinoties kopš kara Gazas joslā, kas sākās pērnā gada rudenī.

"Ir neiedomājami, ka viņi [ieroču tirgotāji] nedarbojas ar hutu ziņu," sacīja bijušais Lielbritānijas vēstnieks Jemenā Edmunds Fitons-Brauns, kurš tagad strādā organizācijā "Counter Extremism Project." "Parasti privātie tirgotāji, kas mēģinātu gūt peļņu no [ieroču] piegādes, [piemēram,] Jemenas valdībai, ātri tiktu apturēti," viņš piebilda.

Reklāmas par pieejamajiem ieročiem pārsvarā ir arābu valodā, un tās galvenokārt ir paredzētas Jemenas klientiem. Desmit gadus ilga pilsoņu kara nomocītā valsts saskaras ar plašām humānām un sociālekonomiskām problēmām. Tāpat tiek apgalvots, ka ieroču skaits Jemenā ir trīs reizes lielāks par iedzīvotāju skaitu.

Ieroču tirgoņi savas reklāmas parasti papildina ar spilgtām frāzēm, mēģinot izcelt bruņojuma kvalitāti. Piemēram, kāds kalašņikova pārdevējs rakstījis: "Augstākās kvalitātes izstrāde, augstākā līmeņa garantija (..) Jemenā modificētais AK ir jūsu labākā izvēle." Šai reklāmai pievienots video, kurā redzams, kā tiek šauts ar ieroci.

Huti pie varas Jemenā nāca 2014. gadā, toreiz gāžot ANO atzīto valdību. Tam sekoja kaimiņvalstu, galvenokārt Saūda Arābijas vadīta militārā kampaņa, lai padzītu hutus. Tā izrādījās neveiksmīga, un grupējums joprojām saglabā ietekmi valstī.

Pērnā gada beigās huti, kuriem ir plašs bezpilota lidaparātu un raķešu arsenāls, sāka veikt uzbrukumus komerciālajiem kuģiem Sarkanajā jūrā, apgrūtinot kuģošanu un piesaistot arī Rietumvalstu uzmanību, kuras mēģinājušas neitralizēt hutu darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!