Foto: LETA

Nīderlandes jaunā ministru komanda pirms sanāksmēm, kurās plānots apspriest valstij svarīgus jautājumus, ir spiesta ievietot savus tālruņus un viedpulksteņus īpašā glabātuvē, piektdien paziņoja Nīderlandes premjerministrs Diks Šofs.

Viedtālruņi, planšetdatori un citas savienotas ierīces, piemēram, viedpulksteņi, ir jānovieto glabātavā oficiālu sanāksmju laikā, tostarp iknedēļas Ministru padomes sanāksmē, sabiedriskajai raidorganizācijai NOS sacīja Šofs. Pasākums ir spēkā kopš Šofa stāšanās amatā jūlija sākumā.

"Spiegošanas draudi pastāv visu laiku. Elektroniskās ierīces, viedtālruņi (..) tie visi ir mikrofoni," sacīja valdības vadītājs.

Ārvalstu valdības ir ieinteresētas uzzināt vairāk par Nīderlandes lietām, "un jūs vēlaties to novērst," viņš sacīja. Premjerministrs piebilda, ka pieļauj pārtraukumus, lai ministri varētu doties izmantot savus tālruņus.

Iepriekšējā Nīderlandes valdībā viedtālruņi tika aizliegti tikai tad, kad tika apspriestas konkrētas drošības tēmas, ceturtdien rakstīja Nīderlandes laikraksts AD.

Šofa jutīgums pret drošības un spiegošanas riskiem nav pārsteigums. Pirms viņš pārņēma Nīderlandes valdības grožus, viņš bija Nīderlandes Tieslietu un drošības ministrijas augstākais ierēdnis. No 2018. līdz 2020. gadam viņš vadīja arī Nīderlandes izlūkdienestus. Pirms tam viņš bija valsts nacionālais koordinators cīņā pret terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!