Foto: AP/Scanpix/LETA

Venecuēlas Augstākā tiesa apstiprinājusi Nikolasa Maduro pārvēlēšanu prezidenta amatā pēc apsūdzībām jūlija vēlēšanu rezultātu krāpšanā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Spriedumā tiesa norādīja, ka ir izskatījusi Nacionālās vēlēšanu padomes sagādātos materiālus, kuros teikts, ka Maduro ir ieguvis nedaudz vairāk nekā pusi balsu, un piekrita, ka viņš guvis uzvaru.

Tiesas priekšsēdētāja Karislija Rodrigesa sacīja: "Novērtētais vēlēšanu materiāls ir neapšaubāms, un Nacionālās vēlēšanu padomes 28. jūlija vēlēšanu rezultāti, kuros Nikolass Maduro guva uzvaru, ir apstiprināti." Tāpat viņa piebilda, ka lēmumu nebūs iespējams pārsūdzēt.

Pats Maduro ceturtdienas tiesas lēmumu slavēja kā "vēsturisku un spēcīgu spriedumu".

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību padomes organizētās faktu vākšanas misijas vadītāja Marta Valinjasa gan norādīja, ka valdība ir "izdarījusi nepiedienīgu ietekmi uz tiesas lēmumiem" caur tiešu saziņu ar tiesnešiem un publiskajiem paziņojumiem. ANO faktu vākšanas misijas pārstāvis Fransisko Kokss Viāls piebilda, ka priekšsēdētāja Rodrigesa esot Maduro valdošās partijas locekle.

Jau ziņots, ka Maduro vēlēšanās uzvaru guvis ar it kā 51% balsu, opozīcijas līderim Edmundo Gonsalesam Urrutijai atpaliekot ar 44% balsu. Tomēr opozīcija šos rezultātus joprojām nav atzinusi, apgalvojot, ka viņu pārstāvis vēlēšanās uzvarējis, iegūstot 70% balsu.

Īsi pēc vēlēšanu rezultātu izziņošanas vairākās Venecuēlas pilsētās izcēlās protesti. ANO norāda, ka nemieru laikā vismaz 23 protestētāji esot gājuši bojā, savukārt aptuveni 2400 tikuši arestēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!