Foto: Imago/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens piektdien sarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski paziņoja, ka Vašingtona sniegs jaunu militāro palīdzību Kijivai.

"Es lepojos ar to, ka mēs šodien paziņosim par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai," sacīja Baidens, konkrēti neminot šīs palīdzības vērtību.

"Pakete ietver pretgaisa aizsardzības raķetes, lai aizsargātu Ukrainas kritisko infrastruktūru; pretdronu aprīkojumu un pretbruņu raķetes, lai aizstāvētos pret Krievijas taktikas attīstību kaujas laukā, un munīciju kareivjiem frontē un mobilās raķešu sistēmas, kas viņus aizsargā," teica Baidens.

"Krievija negūs virsroku šajā konfliktā. Neatkarīgā Ukrainas tauta gūs virsroku – un ASV, mūsu sabiedrotie un mūsu partneri turpinās viņus atbalstīt katrā šī ceļa solī," piebilda Baidens.

Baidena un Zelenska telefonsaruna notika pirms Ukrainas neatkarības dienas un tajā pašā dienā, kad ASV paziņoja par plašām sankcijām pret gandrīz 400 personām un uzņēmumiem, kas saistīti ar Krievijas aizsardzības nozari.

Ceturtdien ASV amatpersonas neoficiāli paziņoja, ka Baidena administrācija sūtīs Ukrainai jaunu militāro palīdzību 125 miljonu ASV dolāru vērtībā. Oficiāls paziņojums par to bija gaidāms tuvākajā laikā.

Līdz ar jauno paketi kopējais ASV militārās palīdzības Ukrainai apjoms kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 2022. gada februārī sasniegs vairāk nekā 55,7 miljardus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!