Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas bruņotie spēki svētdien pavēstīja, ka veic preventīvus triecienus Libānā, lai novērstu Irānas atbalstītā šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" liela mēroga uzbrukumu.

Izraēlas lidmašīnas uzbrūk tiem mērķiem Libānā, "kas rada tiešus draudus" izraēliešiem, norādīja Izraēlas armija.

Tiek doti triecieni dažādās vietās Libānas dienvidos, sacīja armijas preses sekretārs Daniels Hagari.

Drīz pēc tam arī "Hizbollah" paziņoja, ka veicis raķešu un dronu uzbrukumu, kura mērķis bijuši 11 militārie objekti Izraēlā un tās okupētajās Golānas augstienēs. Uzbrukums veikts, lai atriebtos par to, ka Izraēlas gaisa triecienā Beirūtā jūlija beigās tika nogalināts "Hizbollah" komandieris Fuads Šukrs, norādīja "Hizbollah".

Izraēlas ziemeļos bija dzirdamas gaisa trauksmes sirēnas.

Izraēlas aizsardzības ministrs Joevs Galants valstī izsludinājis ārkārtējo stāvokli uz 48 stundām, sākot no svētdienas pulksten 6 pēc vietējā laika, kas vienāds ar Latvijas laiku. Ārkārtējā stāvokļa laikā armijai ir tiesības ierobežot cilvēku pulcēšanos.

Premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdienas rītā sasaucis drošības kabineta sēdi.

Telavivas Ben Guriona starptautiskajā lidostā apmēram stundu bija pārtraukta lidmašīnu ielidošana, savukārt ielidojošie reisi tika novirzīti uz citām lidostām.

Vēlāk Izraēlas armija paziņojusi, ka iznīcinātājlidmašīnas svētdien triecienos Libānas dienvidos iznīcinājušas tūkstošiem Irānas atbalstītā šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" raķešu palaišanas iekārtu, kas bija notēmētas pret Izraēlas ziemeļiem un centrālo daļu.

Triecienos piedalījušies apmēram 100 Izraēlas gaisa spēku iznīcinātāji, kas devuši triecienus vairāk nekā 40 vietās, kur bijuši izvietotas raķešu palaišanas iekārtas.

"Hizbollah" apgalvoja, ka uz Izraēlu palaistas simtiem raķešu, tomēr tam nav neatkarīga apstiprinājuma. Nav zināms, cik droniem un raķetēm izdevies pārvarēt Izraēlas pretgaisa aizsardzību.

Izraēlas bruņoto spēku pārstāvis sacīja, ka, pēc sākotnējā vērtējuma, "Hizbollah" uzbrukumā Izraēlā nodarīti ļoti nelieli postījumi. Ziņu par cietušajiem nav.

Savukārt Libānas Veselības ministrija paziņoja, ka Izraēlas triecienos Libānā nogalināti trīs cilvēki. Viens no tiem ir "Hizbolah" sabiedrotās šiītu kustības "Amal" kaujinieks, kas tika nogalināts drona triecienā viņa automobilim Hiamas ciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!