Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV varasiestādes paziņojušas, ka vīrietis, kurš mēģināja nogalināt Donaldu Trampu, rīkojies viens un nekas neliecina par ārvalstu iesaistīšanos. Vienlaikus Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) amatpersonas uzsvēra, ka slepkavības mēģinājuma motīvs joprojām nav zināms, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Drošības dienests ziņoja, ka Tomass Krukss - 20 gadus vecais uzbrucējs – pārstāvējis "vairāku ideoloģiju sajaukumu". Krukss mēģināja nošaut bijušo prezidentu mītiņā Batlerā, Pensilvānijas štatā, 13. jūlijā. Viņš trāpīja Trampa ausī, bet būtiskas veselības problēmas republikāņu politiķim neradīja. Tiesa, uzbrukumā tika nogalināts viens vīrietis un vēl divi smagi ievainoti.

FIB Pitsburgas biroja vadītājs Kevins Rodžeks sacīja, ka Krukss tiešsaistē sāka meklēt Trampa kampaņas pasākumus, sākot no 2023. gada septembra. Viņš meklēja gan Trampa, gan Džo Baidena kampaņas pasākumu norises vietas un laikus.

"Kad (..) jūlija sākumā tika paziņots par Trampa mītiņu, viņš ļoti koncentrējās uz šo konkrēto notikumu un uzlūkoja to kā uz iespēju mērķi," skaidroja Rodžeks. Trampa mītiņam, kurā notika atentāta mēģinājums, Krukss reģistrējās nedēļu iepriekš.

Tajā pašā dienā 20 gadus vecais jaunietis centies noskaidrot, cik tālu slepkava Lī Hārvijs Osvalds atradās no Džona Kenedija, kad nošāva ASV prezidentu 1963. gadā. Krukss arī interesējies, kur pasākuma laikā stāvēs Tramps.

Šāvēja interneta meklēšanas vēsture liecina, ka viņš bija mēģinājis atrast arī spridzekļa izgatavošanas instrukcijas un sastāvdaļas, paziņoja varasiestādes. "Mēs uzskatām, ka subjekts bija iesaistīts detalizētā uzbrukuma plānošanā," norādīja Rodžeks.

FIB amatpersonas sacīja, ka Kruksa tiešsaistes aktivitātes liecina par "ideoloģiju sajaukumu" un ka turpina izmeklēt viņa darbības interneta vidē. "Mēs neredzam nekādu noteiktu ideoloģiju, kas būtu saistīta ar mūsu [izmeklēšanas] subjektu, ne kreiso, ne labējo," izteicās Rodžeks.

Krukss bija reģistrēts republikānis. 2021. gadā viņš ziedoja 15 ASV dolārus liberālajai kampaņu grupai "ActBlue". Amatpersonas sacīja, ka daži antisemītiski komentāri tiešsaistē "bija saistīti ar kontiem, kas saistīti ar [Kruksu]" un ka tās strādā, lai noteiktu, vai tos ir rakstījis viņš. FIB jau iepriekš ir paziņojis, ka Kruksam bijuši vismaz divi sociālo mediju konti, kuros bija redzami pretrunīgi ideoloģiski uzskati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!