Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirms ceturtdienas vizītes Rietumbalkānu valstī pauda nožēlu par entuziasma trūkumu Serbijā attiecībā uz tās pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), raksta "Politico".

Ceturtdien Serbijas medijos publicētajā vēstulē Makrons sacīja, ka, neskatoties uz Serbijas tuvību ES, valsts izredzes pievienoties blokam "nepiesaista tik daudz, cik tai vajadzētu". "Fonā ir bažas un nogurums, īpaši saistībā ar iestāšanās sarunu tempu, bet dažkārt arī sava veida aizvainojums un pat neuzticība pret Eiropas Savienību, kuras avots ir nesenā vēsture," vēstulē raksta Elizejas pils saimnieks.

Serbija, kas ir ES kandidātvalsts kopš 2012. gada, izsaukusi neapmierinātību Briselē saistībā ar tās saitēm ar Krieviju un par atteikšanos piespriest sankcijas pret Maskavu saistībā ar tās pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Makrons savā vēstulē norādīja, ka Serbijai "nav jābaidās", ka, pievienojoties ES, tās suverenitāte un identitāte tiks zaudēta. "Tāpat kā Francija, arī Serbija tiecas pēc neatkarības un suverenitātes, ko var nodrošināt tikai ES, kurai ir stratēģiskās autonomijas līdzekļi," viņš sacīja.

Makrons ceturtdien un piektdien apmeklēs Serbiju. Tā būs viņa otrā vizīte šajā valstī. "Kopš tā laika mūsu attiecības, mūsu apmaiņa un mūsu partnerattiecības ir attīstījušās vēl vairāk," viņš sacīja, atsaucoties uz savu pēdējo vizīti 2019. gadā. Francijas līderis tiksies ar Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču un apmeklēs Belgradu un Novisadu. Paredzams, ka vizītes laikā Makrons un Vučičs parakstīs līgumu par 12 franču iznīcinātāju "Rafale" pārdošanu Serbijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!