Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušās zviedru popgrupas ABBA dalībnieki ir iebilduši pret to, ka šīs grupas mūzika tiek izmantota Donalda Trampa prezidenta vēlēšanu kampaņas veicināšanai bez viņu atļaujas.

ABBA dalībnieki ir pieprasījuši, lai Trampa kampaņa nekavējoties dzēstu videoierakstus, kuros redzama šīs grupas hitu, tai skaitā "The Winner Takes It All" un "Dancing Queen", "neatļauta" izmantošana nesen rīkotā mītiņā. Kampaņas veidotāji ar šiem video bija dalījušies tiešsaistē.

Arī citas mūzikas zvaigznes, tostarp grupa "Foo Fighters" un dziedātāja Selīna Diona, ir protestējušas pret viņu dziesmu izmantošanu Trampa kampaņā.

"ABBA ir nesen atklājusi viņu mūzikas un video neatļautu izmantošanu Trampa pasākumā, kura videoieraksti parādījušies tiešsaistē. Tā rezultātā ABBA un tās pārstāvis ir nekavējoties pieprasījuši šāda satura aizvākšanu un dzēšanu. Nav saņemts nekāds pieprasījums [atļaut šī satura izmantošanu], līdz ar to nav dota nekāda atļauja," teikts ABBA vārdā izplatītā paziņojumā.

ASV rokgrupa "Foo Fighters" pirms tam paziņoja, ka Tramps izmantojis tās dziesmu "My Hero" kampaņas mītiņā pagājušajā nedēļā.

Uz sociālajos medijos uzdotu jautājumu, vai grupa atļāvusi Trampam izmantot šajā pasākumā 1997. gadā tapušo dziesmu, "Foo Fighters" īsi atbildēja: "Nē."

Grupas preses sekretāre vēlāk pavēstīja ziņu aģentūrai PA, ka ""Foo Fighters" netika lūgta atļauja, un, ja tā būtu lūgta, tā netiktu dota".

Selīnas Dionas komanda nosodīja Trampu par viņas klasiskās dziesmas "My Heart Will Go On" atskaņošanu kampaņas mītiņā šomēnes.

Dionas komanda viņas un viņas ierakstu kompānijas vārdā publiskoja paziņojumu, kurā teikts, ka "nekādā veidā" nebija atļauts izmantot šo dziesmu, piebilstot: "Un tiešām, ŠO dziesmu?"

Grupas "Smiths" ģitārists Džonijs Mārs pirms tam šogad bija kritizējis Trampu par šīs grupas hita "Please, Please, Please, Let Me Get What I Want" atskaņošanu kampaņas mītiņā.

2018. gadā grupas "Aerosmith" dalībnieks Stīvens Tailers nosūtīja vēstuli toreizējam prezidentam Trampam, pieprasot izbeigt šīs grupas dziesmu atskaņošanu politiskos pasākumos. Viņš bija nosūtījis vēstules Trampa kampaņai ar šādu prasību arī 2015. gadā.

Prasības Trampam izbeigt attiecīgu mūziķu vai grupu garadarbu izmantošanu izteikuši arī mirušo mūziķu Prinsa un Toma Petija mantojuma pārvaldnieki, dziedātāja Rianna, bijušās grupas "Black Sabbath" dalībnieks Ozijs Osborns, grupa "Rolling Stones", Nīls Jangs un grupa "Linkin Park".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!