Foto: EPA/Scanpix/LETA

Meksikas prokurori ceturtdien apgalvoja, ka ASV varasiestādes esot noslēgušas darījumu ar meksikāņu narkobaronu, kurš izdeva sevi un vēl vienu ietekmīgu gangsteri, lai panāktu sava brāļa pārvešanu no ASV cietuma, raksta "Associated Press" (AP).

Meksikas ģenerālprokurora birojs arī apsūdzēja ASV varasiestādes par to, ka tās nav atbildējušas uz informācijas pieprasījumiem par šo lietu. Birojs paziņoja, ka mazajai lidmašīnai, kurā ceļoja abi vīrieši, bija vairāki reģistri un identifikācijas numuri, daži no tiem viltoti.

Apgalvojumi no Mehiko izskan saistībā ar notikumiem jūlijā, kad ASV drošības dienestu rokās nonāca gan ietekmīgā narkotiku karteļa bosa "El Čapo" dēls Hoakins Gusmans Lopess (attēlā pa labi), gan ilggadējais "El Čapo" līdzgaitnieks Ismaels Sambada jeb "El Majo" (attēlā pa kreisi). Pēdējā ierašanās ASV pārsteidza amerikāņus, kuri par iespēju arestēt desmitgadēm ilgi meklēto kriminālās pasaules autoritāti uzzinājuši vien pēdējā brīdī.

Kopš tā laika izskanējušas dažādas versijas par to, kā "El Majo" nonāca Savienoto Valstu varasiestāžu ķetnās. Sākotnēji tika ziņots, ka Gusmans viņu esot apmānījis un ar viltus apgalvojumiem ievilinājis lidmašīnā, kas aizveda līdz ASV. Vēlāk parādījušies apgalvojumi, ka "El Majo" ticis nolaupīts un uz ASV aizvests piespiedu kārtā.

ASV amatpersonas noliegušas, ka būtu iesaistītas sazvērestībā vai lidojuma organizēšanā, un sacīja, ka par to uzzinājušas tikai pēc tam, kad gaisa kuģis bija pacēlies no Meksikas ziemeļiem.

Meksikas valdība iepriekš ir paziņojusi, ka vēlas izvirzīt apsūdzības valsts nodevībā pret Hoakinu Guzmanu Lopesu, taču ne tāpēc, ka viņš ir saistīts ar ietekmīgo Sinaloas narkotiku karteli. Tā vietā Meksikas prokurori apsūdzējuši Gusmanu par "El Majo" nolaupīšanu. Meksikas prokurora birojs paziņoja, ka divi Sambadas miesassargi, kuri pazuda pēc nolaupīšanas, tikuši nogalināti.

Jaunākais Gusmans acīmredzot plānoja izdot sevi ASV varasiestādēm, taču viņš, iespējams, paņēma Sambadu līdzi kā "balvu", lai panāktu, ka viņa iepriekš arestētais pusbrālis Ovidio Gusmans tiek izvests no ASV cietuma. Meksikas prokurori ierosināja, ka šāda notikumu versija ir patiesība, sakot, ka "saikne starp Ovidio G [aizturēšanas] statusu", viņa brāļa Hoakina līdzdalību iespējamajā Ismaela [Sambadas] nolaupīšanā (..) ir galvenie izmeklēšanas fokusa punkti".

Jūlija beigās ASV Ieslodzījuma vietu birojs norādīja, ka Ovidio Gusmana apcietinājuma statuss ir mainījies, taču neprecizēja, kas noticis. Kopš tā laika ASV un Meksikas amatpersonas ir apgalvojušas, ka Ovidio joprojām atrodas apcietinājumā, tikai ne tajā pašā vietā. Šā mēneša sākumā ASV vēstnieks Meksikā Kens Salazars sacīja, ka Ovidio Gusmans "nav uz ielas". "Viņš atrodas cietumā," sacīja Salazars, "un mēs viņu tiesāsim tā, kā to dara Tieslietu ministrija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!