Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Piektdien, pirmo reizi kopš "Taliban" atkārtotas stāšanas pie varas Afganistānā, Vācija deportējusi 28 afgāņu migrantus atpakaļ uz viņu dzimteni, ziņo medijs "Politico".

Valdības pārstāvis Štefens Hebeštreits 28 deportētos Afganistānas pilsoņus raksturojis kā notiesātus noziedzniekus, tomēr neesot precizējis afgāņu migrantu veiktos noziegumus. "Vācijas drošības intereses nepārprotami atsver noziedznieku aizsardzības intereses," komentēja valdības pārstāvis.

Aviosabiedrības "Qatar Airways" lidmašīna pulksten 7.00 piektdienā pacēlusies no Leipcigas un devusies ceļā uz Kabulu. Vienošanos Vācijas kanceleja un Iekšlietu ministrija gatavojusi divus mēnešus. Migranti no aizturēšanas centriem naktī nogādāti Leipcigā un saņēmuši 1000 eiro skaidrā naudā.

Varasiestāžu ziņojumā norādīts, ka deportācijas organizētas ar Kataras starpniecību, ņemot vērā, ka Vācijas valdība ar "Taliban" režīmu diplomātiskās attiecības neuztur.

Vācijā pieaugot diskusijām par migrācijas jautājumiem, pēdējās nedēļās aizvien biežāk pieaug aicinājumi deportēt noziedzniekus atpakaļ uz Afganistānu un Sīriju. 2021. gadā Vācija drošības apsvērumu dēļ apturēja visas deportācijas uz Afganistānu, ASV izvedot savus spēkus no valsts un "Taliban" atgriežoties pie varas.

Deportācijas atsākušas nedēļu pēc nāvējošā uzbrukuma Zolingenē, kurā par trīs cilvēku noduršanu aizdomās tiek turēts kāds Sīrijas pilsonis, kurš Vācijā bija pieprasījis patvērumu. Vīrieti svētdien aizturēja aizdomās par slepkavību un dalību teroristu organizācijā.

Vācijas valdība ceturtdien paziņoja arī par stingrāku migrācijas politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!