Foto: Reuters/Scanpix

Polijai un un citām valstīm, kas robežojas ar Ukrainu, ir pienākums notriekt Krievijas raķetes, pirms tās nonāk to gaisa telpā, neskatoties uz NATO pretestību, intervijā ar laikrakstu "Financial Times" komentējis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

"Dalība NATO nepārspēj katras valsts atbildību par savas gaisa telpas aizsardzību – tas ir mūsu konstitucionālais pienākums," sarunā uzsvēra Polijas pārstāvis.

"Es personīgi uzskatu, ka tad, kad naidīgas raķetes atrodas ceļā uz mūsu gaisa telpu, tā būtu leģitīma pašaizsardzība [raķešu notriekšana]. Tiklīdz tās šķērso mūsu gaisa telpu, ir risks, ka atlūzas varētu kādu ievainot," norādīja Sikorskis.

Varšava šovasar ar Kijivu parakstīja divpusējo drošības līgumu, kurā abas valstis apņēmās pārbaudīt "iespēju Ukrainas gaisa telpā pārtvert raķetes un bezpilota lidaparātus, kas izšauti Polijas teritorijas virzienā, ievērojot nepieciešamās procedūras, par kurām vienojušās iesaistītās valstis un organizācijas".

Tomēr īsi pēc tam NATO līdzšinējais ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs noraidīja šādu priekšlikumu, apgalvojot, ka tas palielina risku aliansei tikt iejauktai karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!