Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien izteicies, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu nav darījis pietiekami daudz, lai panāktu vienošanos par palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" sagūstīto ķīlnieku atbrīvošanu.

Baidens, uz žurnālistu jautājumu, vai, viņaprāt, Izraēlas līderis šajā jautājumā dara pietiekami, atbildēja: "Nē."

ASV prezidents Baltajā namā tikās ar ASV diplomātiem, kas iesaistīti sarunās par iespējamo ķīlnieku atbrīvošanu. Baidens sacīja, ka sarunvedēji ir nonākuši ļoti tuvu priekšlikumam, kas jāiesniedz Izraēlai un "Hamās".

Prezidenta grafikā tika izdarītas izmaiņas, lai viņš un ASV viceprezidente Kamala Herisa varētu satikties ar amerikāņu diplomātiem.

Ķīlnieku jautājums saasinājās nedēļas nogalē, kad Izraēlas armija tunelī Gazas joslas dienvidos atrada sešu "Hamās" sagūstīto cilvēku mirstīgās atliekas.

Armijas preses sekretārs Nadavs Šošani svētdien žurnālistiem sacīja, ka saskaņā ar sākotnējo novērtējumu viņus brutāli nogalināja "Hamās" teroristi. Viņš uzsvēra, ka tunelī apšaude nenotika, un "Hamās" apgalvojumi, ka ķīlnieku nāvē vainojami Izraēlas spēki, ir nepatiesi.

Viens no nogalinātajiem bija ASV pilsonis Heršs Goldbergs Polins.

ASV kopā ar Ēģipti un Kataru mēnešiem ilgi cenšas panākt vienošanos starp Izraēlu un "Hamās" par pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu.

Pērnā gada 7. oktobrī slaktiņā, ko Izraēlā sarīkoja palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās", teroristi noslepkavoja aptuveni 1160 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus. Tiek lēsts, ka teroristu rokās vēl atrodas aptuveni 100 ķīlnieki, no kuriem vismaz trešdaļa tiek uzskatīta par mirušiem.

Dažus ķīlniekus armijai izdevies atbrīvot, bet daži citi atrasti jau miruši. Lielākā daļa pārējo tika atbrīvoti apmaiņā pret Izraēlas cietumos esošajiem palestīniešu teroristiem.

Izraēlas tiesa pirmdien deva rīkojumu apturēt streiku, ko izsludināja Izraēlas lielākā arodbiedrību apvienība ar mērķi palielināt spiedienu uz Netanjahu valdību, lai panāktu atlikušo ķīlnieku atbrīvošanu.

Ķīlnieku radinieki un aizstāvji apsūdzējuši Netanjahu administrāciju, ka tā nav darījusi pietiekami daudz, lai ķīlnieki atgrieztos mājās dzīvi, un aicinājuši nekavējoties pārtraukt uguni Gazas joslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!