Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc pazemojošās sakāves Tīringenes un Saksijas landtāgu vēlēšanās vairāki liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) biedri otrdien apšaubījuši Vācijas pašreizējās valdošās koalīcijas turpmāku pastāvēšanu.

Kanclera Olafa Šolca vadītajā koalīcijā līdz ar viņa pārstāvētajiem sociāldemokrātiem (SPD) un FDP ir arī zaļie.

Kā ziņots, svētdien notikušajās vēlēšanās Tīringenē, iegūstot gandrīz trešdaļu jeb 32,8% balsu, uzvarēja labējā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), otrajā vietā atstājot opozīcijā esošos kristīgos demokrātus (CDU), kurus atbalstīja 23,6% vēlētāju.

AfD guva labus panākumus arī Saksijā, kur ar 30,67% balsu ieguva otro vietu, tikai par mata tiesu atpaliekot no CDU, kas izcīnīja 31,9% balsu.

Trešajā vietā abās zemēs izvirzījās jaundibinātā galēji kreisā Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW), par kuru attiecīgi balsoja 15,8% un 11,8% vēlētāju.

Tikmēr Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti abās zemēs spējuši izcīnīt attiecīgi 6,1% un 7,3% balsu, tikai nedaudz pārsniedzot piecu procentu barjeru, kas noteikta iekļūšanai landtāgos.

Abu pārējo Šolca vadītājā koalīcijā esošo partiju – zaļo un FDP – panākumi bijuši vēl vājāki.

Zaļajiem, iegūstot 5,1% balsu, knapi izdevies iekļūt tikai Saksijas landtāgā, kamēr Tīringenē, par tiem balsojuši tikai 3,2% vēlētāju un reģionālajā parlamentā vides aizstāvji nav iekļuvuši.

Savukārt FDP cietusi īpaši pazemojošu sakāvi, abās zemēs iegūstot vien aptuveni procentu balsu, un daudzi mediji, kas publicē vēlēšanu rezultātus, savos grafikos liberāļus kopā ar dažādām sīkpartijām iekļāvuši sadaļā "citi".

"Tuvāko dienu laikā mums jārod skaidra atbilde uz jautājumu, vai mūsu valstij joprojām nāk par labu luksofora koalīcija, vai arī tā galu galā patiesībā kaitē mūsu valstij un mūsu demokrātijai," intervijā mediju grupas "Madsack" kopredakcijai "Redaktionsnetzwerk Deutschland" (RND) izteikusies FDP Bundestāga frakcijas priekšsēdētāja vietniece Gide Jensena.

"Ja mēs tagad turpināsim izskaistināt lietu patieso stāvokli, tā vienīgi būs bēgšana no realitātes," atzinusi Jensena.

Tikmēr FDP ierindas biedru iniciatīvas grupa "Modinātājzvans-Brīvība" (Weckruf-Freiheit) vērsusies pie partijas līdera un finanšu ministra Kristiāna Lindnera, aicinot vai nu pamest tā dēvēto luksofora koalīciju, vai arī atkāpties.

Viņi brīdina, ka lojalitāte pašreizējai koalīcijai novedīs pie "FDP identitātes zaudēšanas," kas var izrādīties nāvējošs trieciens partijai.

Ierindas biedri norāda, ka Lindneram jārīkojas vai jādod vieta cilvēkiem, kas rīkosies. Kā iespējamo jauno partijas līderi viņi minējuši pašreizējo FDP ģenerālsekretāru Bijanu Djiru-Sarai.

Tikmēr kāds Lindneram tuvu stāvošs avots izteicies, ka ikviens, kas pretendē uz FDP līdera vietu, var izvirzīt savu kandidatūru nākamgad gaidāmajā partijas kongresā.

Pašreizējās koalīcijas valdības pilnvaru termiņš beidzas 2025. gada septembrī, kad paredzētas kārtējās Bundestāga vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!