Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas bruņotie spēki trešdien savas valsts teritorijā nodevuši ekspluatācijā pirmo pretgaisa aizsardzības sistēmu IRIS-T.

Vācija četras šādas sistēmas ir piegādājusi Ukrainai.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs paziņoja, ka zeme-gaiss sistēma ir daļa no Vācijas un Eiropas aizsardzības pastiprināšanas, kas tika sākta pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

"Krievija jau daudzus gadus ir masveidā bruņojusies, jo īpaši raķešu un spārnoto raķešu jomā," sacīja Šolcs, piedaloties IRIS-T atklāšanas ceremonijā militārajā bāzē Todendorfā.

Kanclers piebilda, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins ir pārkāpis atbruņošanās līgumus un izvietojis raķetes līdz pat Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvam, kas atrodas aptuveni 530 kilometrus no Berlīnes.

"Būtu nolaidīgi uz to pienācīgi nereaģēt," sacīja kanclers. "Ja mēs nerīkotos, tiktu apdraudēts miers. Es to nepieļaušu," viņš piebilda.

Šolcs norādīja, ka IRIS-T sistēma ir daļa no Eiropas "Sky Shield" iniciatīvas, kas ietver arī tālās darbības rādiusa aizsardzības līdzekļus pret ballistiskajām raķetēm.

Vācijas bruņotie spēki ir pasūtījuši sešas IRIS-T SLM sistēmas par kopējo summu 950 miljoni eiro no ražotāja "Diehl Defence". Plānots, ka tās tiks piegādātas līdz 2027. gada maijam.

Vācija, kas ir otra lielākā militārās palīdzības sniedzēja Ukrainai aiz ASV, jau ir piegādājusi Ukrainai četras IRIS-T SLM sistēmas un ir apsolījusi vēl astoņas.

Ukrainai nosūtītās IRIS-T sistēmas ir aprīkotas ar kravas automašīnās uzstādītiem palaišanas mehānismiem, kas izšauj raķetes, lai pārtvertu objektus gaisā līdz pat 40 kilometru attālumā. Šolcs sacīja, ka "Ukrainā IRIS-T līdz šim ir notriekušas vairāk nekā 250 raķetes, bezpilota lidaparātus un spārnotās raķetes un izglābušas neskaitāmas dzīvības."

Vācijas līderis pauda uzskatu, ka Eiropai bez aizsardzības sistēmām būtu nepieciešams arī vairāk precīzu raķešu, "lai šajā stratēģiski svarīgajā jomā nebūtu bīstamas plaisas ar Krieviju".

Vašingtona un Berlīne jūlijā paziņoja, ka no 2026. gada Vācijā epizodiski tiks izvietotas ASV tālas darbības rādiusa raķetes, tai skaitā "Tomahawk" raķetes. Šolcs uzsvēra, ka "mūsu vienīgās rūpes ir atturēt potenciālos uzbrucējus" un "nodrošināt šeit mieru un novērst karu, un nekas cits".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!