Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Trešdien ASV valdība izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem un konfiscēja vairāk nekā 30 interneta domēnus, kas saistīti ar kampaņu, kuras mērķis bijis ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas. Tomēr šajā lietā tiesā iesniegtā Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) informācija atklāja vēl vienu faktu: Krievijas operācijas, lai manipulētu ar Vācijas, Francijas, Itālijas un Apvienotās Karalistes politiķiem, uzņēmējiem, žurnālistiem un citiem ietekmīgiem cilvēkiem, raksta "Politico".

Viens no virzieniem, lielu Eiropas mediju viltus lapu izveidošana un uzturēšana. "Delfi" jau jūlijā rakstīja un aicināja lasītājus būt uzmanīgiem, jo krāpnieki internetā aktīvi publicēja neīstus "Delfi" rakstus.

Kā liecina jaunie FIB materiāli, Kremļa kampaņas mērķis Eiropā bijis sēt šķelšanos, diskreditēt ASV un vājināt atbalstu Ukrainai, liecina virkne Krievijas dokumentu, ziņojumu un protokolu no Krievijas psiholoģiskā kara sanāksmēm. Šos dokumentus FIB ieguva un iesniedza tiesas procesā kā daļu no trešdien izvirzītajām apsūdzībām. 277 lappušu failā detalizēti izklāstīti Krievijas plāni iekarot eiropiešu sirdis un prātus.

Viens no Krievijas aģentūras "Sociālās dizaina aģentūra" memorandiem apraksta plānu, kā mērķtiecīgi ietekmēt cilvēkus ar reāliem ierakstiem un komentāriem sociālajos medijos, lai apietu algoritmus, kas atklāj viltus kontus. Šī aģentūra darbojas pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas vadītāja vietnieka Sergeja Kirijenko rīkojumiem, norāda FIB.

Krievijas slepenajos dokumentos arī teikts, ka kampaņas mērķis ir izraisīt racionālu, piemēram, "kāpēc mums jāpalīdz Ukrainai?" un emocionālu, piemēram, "Amerikāņi ir tādi nelieši!" reakciju auditorijā.

Viltus ziņas un tīmekļa vietnes

Krievijas psiholoģiskās operācijas arī balstījās uz tā dēvētajiem "dubultnieku" domēniem, kas izplatīja viltus ziņas un saturu, kas izskatījās kā no Rietumu medijiem.

Viltus domēnu starpā bija kopijas no tādiem medijiem kā "Reuters", "Der Spiegel", "Bild", "Le Monde", "Le Parisien", "Welt", "FAZ", "Süddeutsche Zeitung", "Delfi" un citiem. Tās tika apmaksātas ar kriptovalūtām, piemēram, Bitcoin, norādīts FIB dokumentos.

raidījumā "Komandcentrs" norādīja informācijas telpas pētnieks Mareks Matisons, viltotu mediju kontu izmantošana dezinformācijas izplatīšanai ir aktuāla problēma, sevišķi Vācijā. Dezinformācijas pētnieki secinājuši, ka tiek izveidota it kā leģitīma medija sociālo tīklu konts jeb tā "dvīnis", kurā regulāri pārpublicē īstas konkrētā medija ziņas, starp kurām ar noteiktu regularitāti parādās viltus ziņas. Tādā veidā sekotājiem tiek radīta ticamība piedāvātajam saturam, skaidro Matisons (video no 3.40)

Vācija - īpaši ievainojams mērķis

Krievijas psiholoģiskās operācijas komanda īpaši identificējusi Vāciju, kā ievainojamu mērķi Krievijas info kara ietekmei. Viens no dokumentiem norāda: "Vācieši ir vairāk atkarīgi nekā franči," atsaucoties uz Vācijas ekonomisko atkarību no Krievijas gāzes un eksporta.

Krievijas darboņu iekšējās piezīmēs arī teikts: "Vispirms mums ir jādiskreditē ASV, Apvienotā Karaliste un NATO, un pēc tam jāparāda vāciešiem, ka sankcijas ir neefektīvas."

Destabilizācijas plāni

Vēl viens "Sociālās dizaina aģentūras" dokuments apraksta operāciju ar nosaukumu "Starptautisko konfliktu uzkurināšana", kas īpaši vērsta uz Franciju un Vāciju.

Tās mērķis ir saasināt iekšējās spriedzes, lai veicinātu Krievijas intereses, kā arī radīt un pastiprināt reālus konfliktus, izmantojot viltus rakstus, ietekmētājus un mērķētus ierakstus sociālajos tīklos.

Šī operācija ietvēra arī nepatiesu video, dokumentu, telefonsarunu ierakstu izplatīšanu, kā arī viltus un īstus ietekmīgu cilvēku citātus, lai destabilizētu sabiedrisko situāciju Francijā un Vācijā, norāda "Politico".

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!