Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grossi secinājis, ka pagājušajā mēnesī notikušajā ugunsgrēkā okupētajā Zaporižjas atomelektrostacijā ticis nopietni bojāts dzesēšanas tornis, un tas, visticamāk, būs jānojauc, ziņo aģentūra "Reuters".

IAEA ģenerāldirektors trešdien viesojās atomelektrostacijā, kuru okupantu spēki sagrāba drīz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Maskava un Kijiva regulāri ir apsūdzējušas viena otru uzbrukumos AES, riskējot ar kodolavāriju.

Grossi savā profilā platformā "X" publicēja video, kurā viņš stāv dzesēšanas torņa iekšpusē. Viņš komentē: "Līdz šodienai mēs nebijām varējuši nokļūt līdz šim punktam torņa iekšpusē, tāpēc varam daudz labāk novērtēt nodarītos bojājumus."

"Šī lielā konstrukcija nākotnē nav izmantojama, tāpēc, visticamāk, kaut kādā brīdī tiks nojaukta," secināja Grossi.

Grossi otrdien Kijivā tikās ar prezidentu Volodimiru Zelenski. Preses konferencē IAEA pārstāvis brīdināja: "Es uzskatu, ka situācija, kā jau es bieži esmu brīdinājis, ir ļoti trausla."

11. augustā AES tornī izcēlās ugunsgrēks, abām iesaistītajām pusēm vainojot otru darbībās, kas izraisījušas liesmas. Ukraina apgalvoja, ka Krievija dzesēšanas torņos dedzinājusi automašīnu riepas, cenšoties "izraisīt paniku" tuvējās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!