Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien par savu jauno premjerministru iecēlis Mišelu Barnjē, kurš bija Eiropas Savienības (ES) sarunvedējs "Brexit" procesā, teikts ceturtdienas Elizejas pils paziņojumā.

Barnjē vadīja ES sarunas ar Lielbritāniju par tās izstāšanos no valstu bloka no 2016. gadam līdz 2021. gadam. Pirms tam konservatīvais politiķis ieņēmis dažādus Francijas valdības amatus un bijis arī ES komisārs.

Medijs "Politico" gan norāda, ka, lai gan Barnjē, kurš pārstāv konservatīvo "Republikāņu" partiju, ir pazīstama seja Briselē, savā dzimtenē viņš nebūt nav tik zināms.

73 gadus vecais politiķis būs līdz šim vecākais premjerministrs Francijas vēsturē, pārņemot pienākumus no Gabriela Atāla, kurš bija līdz šim jaunākais.

Makrons sacījis, ka uzdevis Barnjē izveidot "vienojošu valdību, kas kalpotu valstij".

Makrons šokēja Franciju, jūnijā izsludinot ārkārtas parlamenta vēlēšanas, kurās nevienai no partijām neizdevās izcīnīt absolūto vairākumu. Vēlēšanās uzvarēja plaša kreiso spēku koalīcija, apsteidzot gan Makrona centristus, gan galēji labējos.

Barnjē izvēlēts pēc vairāku nedēļu ilga visu politisko spēku pieaugoša spiediena izvirzīt premjera kandidātu.

Francijas galēji labējo līdere Marina Lepēna komentēja, ka atbalsts Barnjē būs atkarīgs no viņa politiskās programmas.

Savukārt Sociālistu līderis Olivjē Forē sacījis, ka Makrona lēmums amatā iecelt premjeru, kura pārstāvēta partija vēlēšanās ieņēma ceturto vietu esot "demokrātijas noliegšana".

Šobrīd galvenais jautājumos esot, vai Barnjē valdībai izdosies panākt, lai dziļi sašķeltajā parlamentā tiek pieņemtas reformas. Vienlaikus aģentūra "Reuters" prognozē, ka premjers ātri vien piedzīvos ugunskristības, strauji sarūkot laikam Francijas 2025. gada budžeta izstrādei. Viņš varētu piedzīvot neuzticības balsojumu, ja citas partijas ar to nebūs apmierinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!