Foto: Kadrs no video

Krievijai turpinot savu pilna mēroga karu Ukrainā, Irānas "Shahed" tipa dronu uzbrukumi ir ierasta parādība, ar ko pastāvīgi ik dienas jātiek galā Ukrainas spēkiem. Tomēr starp šiem vienvirziena bezpilota lidaparātiem, kuriem gadās ieklīst kaimiņvalstu teritorijās, mēdz būt arī citi "Shahed" līdzīgi droni un mānekļi pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Dronu ielidošanu kaimiņvalstīs var būt gan apzināta darbība, gan kļūda, lidaparātam novirzoties no kursa tehnisku vai signāla traucējuma dēļ. Ielidošana Krievijai draudzīgajā Baltkrievijā, iespējams, varētu būt daļa no drona maršruta, lai maldinātu Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmu, taču 29. augustā pirmo reizi kopš kara sākuma Baltkrievija virs savas teritorijas šādu Krievijas dronu notrieca – tas stiprina versiju, ka vismaz šajā gadījumā drona maršruts bija kļūdains.

Iespējams, ka Baltkrievijas gadījumā runa bija nevis par "Shahed" dronu, bet gan tam līdzīgo vienkāršāko alternatīvu "Gerbera", ko Krievijā montē tehnikuma audzēkņi, raidījumā "Spried ar Delfi" pieļāva militārais vēsturnieks Valdis Kuzmins. Šis drons var tikt izmantots kā māneklis pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Ukrainā pirmo reizi "Gerbera" drons tika fiksēts šovasar – jūlija beigās. Salīdzinot Kijivas reģionā atrastā drona foto ar Krievijas resursos pieejamiem materiāliem, atklājās, ka Krievijā tas ir pieteikts kā jauna modeļa militārais drons - "jaunākā māsa" jau zināmajiem irāņu parauga kamikadzēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!