Foto: AP/Scanpix/LETA

Meksika trešdien kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas ļaus pilsoņiem visu līmeņu tiesnešus izraudzīties tiešās vēlēšanās.

Kreisi populistiskā prezidenta Andreasa Manuela Lopesa Obradora ierosināto likumprojektu atbalstīja 86 senatori, kamēr 41 balsoja pret. Tādējādi tika sasniegts konstitūcijas grozīšanai nepieciešamais divu trešdaļu vairākums.

Iecerētās tiesu sistēmas reformas ne tikai izsaukušas tiesnešu, tiesu darbinieku un jurispudences studentu protestus, bet radījušas arī saspīlējumu Meksikas diplomātiskajās attiecībās ar ASV un satricinājušas finanšu tirgus.

Senāta priekšsēdētājs Herardo Fernandess Noronja bija spiests pārtraukt debates, kad parlamenta augšnamā ielauzās protestētāji, kas skandēja: "Tiesas nekritīs".

Senatori bija spiesti pārcelties uz veco Senāta ēku, kur debates turpinājās, kamēr demonstranti ārpusē skandēja: "Senator, apturi diktatoru!".

Streikojošie tiesu sistēmas darbinieki aicinājuši šajā jautājumā iejaukties Augstāko tiesu, lai gan Lopess Obradors apgalvo, ka tam neesot juridiska pamata.

Kā ziņots, arī Meksikas Augstākā tiesa, protestējot pret reformām, lēmusi apturēt savu darbu.

Augstākās tiesas priekšsēdētāja Norma Pinja brīdinājusi, ka Meksikas tiesu sistēmai draud sagrāve.

Viņa norādījusi, ka Meksikā, kur liela ietekme ir narkotiku tirgotāju karteļiem, ievēlētie tiesneši būs mazāk aizsargāti pret noziedznieku spiedienu.

Jaunais likums cita starpā paredz turpmāk tiesnešus izraudzīt tiešās vēlēšanās, to attiecinot arī uz Augstākās tiesas tiesnešiem. 2025. un 2027. gadā paredzēts pārvēlēt aptuveni 1600 tiesnešus.

Šādas kārtības nav nevienā citā valstī, aģentūrai AFP norādījusi ANO īpašā ziņotāja par tiesu un tiesnešu neatkarību Margarata Satertvaite. "Dažās valstīs, kā piemēram, ASV tiek vēlēti daži štatu tiesneši, bet citās, kā Bolīvijā, tiek vēlēti augsta līmeņa tiesneši."

ASV, kas ir Meksikas lielākais tirdzniecības partneris, brīdinājušas, ka reformas var apdraudēt attiecības, kas balstītas investoru uzticībā Meksikas tiesu sistēmai.

Savukārt Lopess Obrados apgalvo, ka reformas ir nepieciešamas, jo šobrīd tiesneši kalpojot dažādu ekonomisku un noziedzīgu grupējumu interesēm.

Lopesa Obradora sešus gadus ilgais pilnvaru termiņš beidzas septembrī, un viņu amatā nomainīs līdzšinējā prezidenta uzticama līdzgaitniece Klaudija Šeinbauma, kas uzvarēja jūnijā notikušajās vēlēšanās.

Sagaidāms, ka Šeinbauma turpinās sava mentora politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!