Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas militārais izlūkdienests Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) paziņojusi par Krievijas modernās kaujas lidmašīnas Su-30SM notriekšanu virs Melnās jūras.

Kā teikts GUR paziņojumā, Krievijas Gaisa kosmisko spēku 43. atsevišķajam jūras aviācijas pulkam piederīgā lidmašīna iekritusi jūrā. Šis pulks oficiāli bāzējas Saki pilsētā okupētajā Krimas pussalā.

"Okupanti 2024. gada 11. septembrī ap pieciem no rīta zaudēja sakarus ar savu kaujas bortu. Orientējoši pēc trīs stundām krievi sāka meklēšanas-glābšanas operāciju, piesaistot lidmašīnu An-26, kā arī helikopterus Mi-8 un Ka-27. Pusdienlaikā iebrucēji ziņoja vadībai par aviācijas degvielai raksturīgu pleķi jūrā 70 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Tarhankutas raga, bet drīz ieraudzīja arī iznīcinātā Su-30SM atlūzas," teikts paziņojumā.

Šādas lidmašīnas aptuvenā vērtība ir 50 miljoni dolāru, piebilst GUR.

Saskaņā ar Ukrainas armijas Ģenerālštāba ikdienas datiem, aizvadītās diennakts laikā likvidēti 1270 okupanti, iznīcināti 11 tanki, 17 bruņumašīnas un viena ienaidnieku lidmašīna.

Par okupantu lidmašīnas pazušanu 11. septembrī jau ziņoja "Telegram" kanāls "Krimas vējš". Lidmašīna pacēlusies no Saki lidostas, lai palaistu raķeti H-31P, bet pazudusi no radariem.

"Su-30SM kopā ar Su-35, atrodoties virs jūras uz ziemeļiem no Sevastopoles, veica raķetes H-31P palaišanu. Su-30SM palaida četras raķetes no sešām pieejamām, (šāva pa torņiem jūrā) un pēc tam pazuda no radaru ekrāniem," rakstīja kanāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!