Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trīs advokāti, kas pārstāvēja mirušo Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, Krievijā stājušies tiesas priekšā par "ekstrēmismu", ziņo laikraksts "The Guardian".

Navaļnija advokātu – Vadima Kobzeva, Alekseja Ļipcera un Igora Serguņina – prāva ceturtdien tika atklāta tiesā Vladimiras apgabalā, kas atrodas uz austrumiem no Maskavas.

Apsūdzētie aizturēti 2023. gada oktobrī saistībā ar apsūdzībām par dalību "ekstrēmistu" organizācijā. Izmeklētāji apgalvo, ka advokāti nodevuši ziņojumus starp Navaļniju un viņa līdzgaitniekiem ārpus cietuma, palīdzot opozicionāram turpināt politisko darbību arī atrodoties aiz restēm.

Maksimālais, ko par šādām apsūdzībām varētu piespriest ir sešu gadu cietumsods.

Pērnajā oktobrī Navaļnija komanda apgalvoja, ka advokātu aresti esot Kremļa mēģinājumi vēl vairāk izolēt opozicionāru no ārpasaules.

Pirmstiesas sēdēs savu vainu atzina Serguņins, savukārt Kobzevs un Ļipcers apsūdzības noliedza.

Jau ziņots, ka opozīcijas līderis Navaļnijs februārī mira savā cietuma kamerā kolonijā "Polārais vilks". Viņš ieslodzījumā izcieta cietumsodu par "ekstrēmistu" organizācijas vadīšanu. Kopš viņa nāves Maskava ir pastiprināti vērsusies pret viņa atbalstītājiem, sabiedrotajiem un ģimeni. Arestēti žurnālisti, kas atspoguļoja viņa tiesas sēdes, kā arī opozicionāra sieva Jūlija Navaļnaja iekļauta Krievijas "teroristu un ekstrēmistu" melnajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!