Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starp desmitiem "Vagner" algotņu, kas pazuduši bez vēsts vai gājuši bojā pēc sadursmes ar tuaregu nemierniekiem Āfrikas valstī Mali, bija Ukrainā, Lībijā un Sīrijā karojuši krievi, izpētījusi aģentūra "Reuters".

Ziņots, ka jūlijā Mali ziemeļos netālu no robežas ar Alžīriju tuaregu cilts karotāji iznīcināja valdības spēku kolonnu, ko pamatā veidoja krievu algotņi no privātās militārās kompānijas "Vagner". Kauja ilgusi vairākas dienas, daļa dzīvi palikušo mali karavīru un krievu algotņu aizbēguši vai nokļuvuši gūstā.

Plašāku analītiķa izklāstu pat šo kauju var lasīt šeit.

"Reuters" žurnālistiem, izpētot sociālos tīklus un uzrunājot algotņu tuviniekus, izdevies identificēt 23 no bezvēsts pazudušajiem krieviem un vēl divus gūstā nonākušos. Vairāki no šiem algotņiem piedalījušies kaujās par Bahmutu Ukrainā, citi dienējuši Lībijā, Sīrijā un citās valstīs. Daļa kādreiz bijuši profesionālie karavīri.

Vairāku pazudušo algotņu tuvinieki žurnālistiem atklāja, ka viņu vīru un dēlu ķermeņi pamesti tuksnesī. "Reuters" norāda, ka nav zināms, cik no identificētajiem pazudušajiem krieviem ir gājuši bojā.

Uz Mali, piemēram, devies 31 gadu vecais Vadims Evsjukovs, kuru no cietuma grupējuma "Vagner" rindās savervēja 2022. gadā. Viņa māte Margarita Gončarova apgalvo, ka Ukrainā viņš kāpis pa karjeras kāpnēm un vadījis 500 cilvēku lielu vienību.

Pēc atgriešanās mājās viņš strādājis par drēbnieku, taču juties vainīgs pret bojāgājušajiem biedriem un aprīlī slepeni devies uz Āfriku, lai pievienotos savam bijušajam komandierim.

Kompānija "Vagner" atzina, ka ir cietusi zaudējumus Mali, taču neatklāja ne bojāgājušo skaitu, ne viņu vārdus.

Tuaregu nemiernieki ziņoja par 84 nogalinātiem krieviem un 47 Mali karavīriem. Raidsabiedrības BBC krievu valodas dienesta avots runāja par vismaz 82 nogalinātiem krievu algotņiem.

Šie tiek uzskatīti par smagākajiem krievu algotņu zaudējumiem Āfrikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!