Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins atkal draudējis NATO, uzsverot, ka lēmums atcelt ierobežojumus Ukrainai attiecībā uz tālā darbības rādiusa raķešu triecieniem dziļi Krievijas teritorijā, būtu uzskatāms par kara aktu, ziņo medijs CNN.

"Tas nozīmēs, ka NATO valstis – ASV un Eiropas valstis – karo ar Krieviju. Ja tas tā ir, tad, paturot prātā izmaiņas konflikta būtībā, mēs pieņemsim atbilstošus lēmumus, reaģējot uz draudiem, kas mums tiks radīti," žurnālistiem ceturtdien komentēja okupantu līderis.

Viņš apgalvoja, ka raķešu palaišanai Krievijas teritorijā Ukrainai būtu nepieciešami dati no Rietumu satelītiem un tikai NATO dalībvalstu karavīri varētu "ievadīt lidojumu misijas šajās raķešu sistēmās".

Putina komentāri izskan laikā, kad ASV un Lielbritānija ir izrādījušas arvien lielāku atvērtību iespējai ļaut Ukrainas spēkiem izmantot Rietumu tālās darbības rādiusa raķešu sistēmas triecieniem militārajiem mērķiem Krievijas teritorijās.

Lielbritānijas premjerministrs Kīrs Stāmers, atbildot uz Putina komentāriem, atkārtoti atgādināja, ka Krievija ir tā, kura sāka šo karu: "Krievija sāka šo konfliktu. Krievija nelikumīgi iebruka Ukrainā. Krievija spēj nekavējoties izbeigt šo konfliktu."

Vēlāk viņš piebilda: "Jāatkārto, ka tā bija Krievija, kas to visu uzsāka. Viņi ir izraisījuši konfliktu, viņi ir tie, kas rīkojas nelikumīgi." Lielbritānijas līderis piektdien ieradies Vašingtonā, kur tiksies ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

Nesenā vizītē Kijivā ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens izteicās, ka Baltais nams apsver ierobežojumu atcelšanu saskaņā ar plašākām stratēģiskajām sarunām starp NATO partneriem. "Kopš pirmās dienas mēs esam pielāgojušies, mainoties vajadzībām, mainoties situācijai kaujas laukā, un man nav šaubu, ka mēs to turpināsim darīt," uzsvēra Blinkens.

Lai gan ASV jau ir pielāgojušas savu īstenoto politiku attiecībā uz Ukrainu, lai atļautu ierobežotus triecienus Krievijas teritorijā, izmantojot ASV ieročus, Baidens vēl nav apstiprinājis tālā darbības rādiusa raķešu sistēmu izmantošanu. Līderi pauduši bažas, ka šāds lēmums varētu saasināt konfliktu.

Laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz avotiem britu valdībā, ceturtdien ziņoja, ka Lielbritānija jau esot pieņēmusi lēmumu ļaut Ukrainai izmantot spārnotās raķetes "Storm Shadow" triecieniem Krievijas iekšienē. Medijs norādījis, ka par šo lēmumu, domājams, netiks paziņots publiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!