Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nedēļu pirms Brandenburgas landtāga vēlēšanām aptaujas liecina, ka kanclera Olafa Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD) atpaliek no eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Saskaņā ar aptauju, kuras rezultātus piektdien publiskojis sabiedriskās televīzijas kanāls ZDF, par AfD grasās balsot 29% vēlētāju, kamēr SPD var cerēt uz 26% balsu.

Savukārt saskaņā ar aptaujas rezultātiem, kurus dienu iepriekš publicēja sabiedriskā raidorganizācija ARD, SPD no AfD atpaliek tikai par vienu procentpunktu, jo katru no partijām attiecīgi atbalsta 26 un 27% aptaujāto.

Saskaņā ar ZDF aptauju trešajā vietā ir nacionālajā līmenī opozīcijā esošie kristīgie demokrāti (CDU), kurus atbalsta 15% respondentu.

Brandenburgā CDU kopā ar SPD un zaļajiem sastāv valdošajā koalīcijā.

Kristīgajiem demokrātiem uz papēžiem min jaundibinātā galēji kreisā Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW), kas pārņēmusi no labējiem pret imigrāciju vērsto retoriku. Par BSW gatavi balsot 14% vēlētāju.

Tikmēr 27% aptaujāto vēl nav izlēmuši, par ko balsot 22. septembrī paredzētajās vēlēšanās.

Vairums vāciešu atbalsta stingrāku robežkontroli, liecina aptaujas

Vairums Vāciešu atbalsta stingrāku robežkontroli, liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "YouGov" veikto aptauju 71% respondentu atbalsta to nelegālo imigrantu atraidīšanu uz robežas, kam liegta ieceļošana Vācijā un kas nav pieprasījuši patvērumu.

45% aptaujāto pilnībā atbalsta robežkontroles atjaunošanu un iespējamo robežas slēgšanu kā instrumentu nelegālās imigrācijas ierobežošanai, bet 28% to visumā atbalsta. Pret to iebilduši tikai 20% vāciešu.

82% aptaujāto pauduši atbalstu to ārvalstnieku izraidīšanai, kam nav tiesību uzturēties Vācijā. Pret to izraidīšanu iebilduši tikai 11% respondentu, kamēr 7% šai jautājumā nav bijis skaidra viedokļa.

Vislielākais atbalsts nelegālo imigrantu izraidīšanai ir starp tiem vāciešiem, kas sasnieguši vismaz 60 gadu vecumu. Šajā vecuma grupā deportēšanu atbalsta 95% aptaujāto, kamēr vecuma grupā no 18 līdz 39 gadiem to atbalsta 68%.

Aptaujas laikā no 6. līdz 10. septembrim intervēti 2126 pieaugušie Vācijas pilsoņi, un tās pieļaujamās kļūdas robeža ir plus/mīnus 2,13 procentpunkti.

Kā ziņots, pirmdien iekšlietu ministre Nensija Fēzere deva rīkojumu uz sešiem mēnešiem atjaunot robežkontroli uz visām Vācijas sauszemes robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!