Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija pērn sākusi ražot jaunu uzbrukuma dronu ar nosaukumu "Garpiya-A1", izmantojot Ķīnā ražotus dzinējus un citas detaļas, atsaucoties uz diviem anonīmiem avotiem no Eiropas izlūkošanas aģentūrām un pieejamajiem dokumentiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Izlūkošanas datos, tai skaitā bezpilota lidaparāta ražošanas līgumā, kā arī ražošanas procesu un finanšu dokumentos, atklājies, ka valstij piederošā ieroču ražotāja "Almaz-Antey" meitasuzņēmums "IEMZ Kupol" aizvadītā gada laikā saražoja vairāk nekā 2500 jauno dronu.

Aģentūra norāda, ka līdz šim vēl nav ziņots par Krievijas bezpilota lidaparātu ražošanu, kuru sastāvā būtu iekļautas Ķīnas tehnoloģijas.

Abi izlūkdienestu avoti informējuši, ka "Garpiya" lidaparāti ir izmantoti pret militārajiem un civilajiem mērķiem Ukrainā, nodarot būtiskus postījumu kritiskajai infrastruktūrai un nogalinot gan militārpersonas, gan civiliedzīvotājus.

Lidaparāts esot ļoti līdzīgs irāņu "Shahed" dronam, tomēr ar vairākām zīmīgām atšķirībām.

Avoti "Reuters" arī rādījuši fotogrāfijas ar postījumiem, ko nodarījis jaunais drons, nesniedzot sīkāku informāciju.

Vašingtonā bāzētās domnīcas "Center for News American Security" pārstāvis Semjuels Bendets aģentūrai komentējis, ka "Garpiya" ražošana, ja tā eksistence tiks apstiprināta, varētu nozīmēt, ka Krievija palēnām paliek neatkarīgāka no Irānas dronu piegādēm. "Tas varētu liecināt, ka Krievija tagad vairāk var paļauties uz iekšzemes attīstību, kā arī, protams, uz Ķīnu, jo abas puses šajā karā ir atkarīgas no Ķīnas komponentiem dronu ražošanā," komentēja eksperts.

Lai gan Krievija medija aicinājumam uz komentāru neatbildēja, Ķīnas Ārlietu ministrija komentēja, ka Pekina ļoti strikti kontrolē tādu preču eksportu, kam ir potenciāls militāras pielietojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!