Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps ir drošībā pēc tam, kad svētdien viņa tuvumā atskanējuši šāvieni, atsaucoties uz Trampja pārstāvjiem, ziņo BBC.

"Prezidents Tramps ir drošībā," sacīja Trampa kampaņas komunikācijas direktors Stīvens Čungs, piebilstot, ka šobrīd nav pieejama sīkāka informācija.

Slepenais dienests sociālajā tīklā "X" apstiprināja, ka dienests izmeklē "aizsardzības incidentu", kas saistīts ar Trampu.

Savukārt Donalds Tramps juniors sociālajā tīklā "X" paziņoja, ka šāvieni izskanējuši Trampa golfa laukumā Vestpalmbīčā, Floridā. Viņš piebilda, ka aizdomās turamais ir aizturēts.

Slepenā dienesta aģenti notikuma vietā pamanīja šautenes stobru, kas redzams cauri krūmiem. Tramps tobrīd atradās 300–500 jardu (275–455 metru) attālumā, ziņo FIB. Vēlāk notikuma vietā atrasts AK47 stila šaujamierocis un tēmeklis, kā arī divas mugursomas un "GoPro" kamera.

Prezidents Džo Baidens un viceprezidente Kamala Harisa ir informēti par incidentu golfa laukumā.

"Esmu atvieglots, ka bijušais prezidents nav cietis," teikts Baidena paziņojumā. Savukārt Harisa nākusi klajā ar paziņojumu, kurā teikts: "Es esmu ļoti satraukta par iespējamo bijušā prezidenta Trampa slepkavības mēģinājumu šodien. Kamēr mēs apkoposim faktus, es būšu skaidra: es nosodu politisko vardarbību. Mums visiem ir jādara viss, lai nodrošinātu, ka šis incidents neizraisa vardarbību". Viņa arī paudusi pateicību, ka bijušais prezidents ir drošībā un slavēja drošības dienestus par modrību.

Jāatgādina, ka pirms diviem mēnešiem Batleras pilsētā Pensilvānijas štatā 20 gadus vecs uzbrucējs mēģināja nogalināt ASV Republikāniskās partijas prezidenta amata kandidātu Trampu, 78 gadus vecais Tramps tika sašauts auss augšējā daļā brīdī, kad sniedza uzrunu kampaņas mītiņā. ASV eksprezidenta veselībai šajā uzbrukumā netika nodarīts liels kaitējums, savukārt uzbrucēju ātri neitralizēja politiķa apsargi.

ASV politiku jau vairākus gadus apstāv ļoti asa retorika, politiskajiem konkurentiem regulāri apmainoties ar personīgiem apvainojumiem, kas paaugstinājuši spriedzi teju visos sabiedrības līmeņos.

Kopš atentāta mēģinājuma pret Trampu abu lielo ASV politisko partiju pārstāvji, kā arī ietekmīgi mediji ir aicinājuši izvairīties no asas retorikas, mudinot politiķus un vēlētājus vienam pret otru izturēties ar lielāku pietāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!