Foto: Reuters/Scanpix/LETA

NATO ir jāīsteno "stingri koordinēta" atbilde uz incidentiem, kad alianses gaisa telpā nonāk Krievijas raķetes vai bezpilota lidaparāti, kas mērķēti uz Ukrainu, trešdien paudis Rumānijas aizsardzības ministrs Angels Tilvars, vēsta aģentūra "Reuters".

"B9 [Bukarestes devītnieka] valstis ir ļoti nobažījušās par Krievijas bezpilota lidaparātu un raķešu vairākkārtējām NATO gaisa telpas šķērsošanām Polijā, Rumānijā un Latvijā, kā arī spriedzes saasināšanos NATO austrumu flangā," komentēja Tilvars.

"Tādēļ ir nepieciešama spēcīga, koordinēta atbilde alianses līmenī, kā arī pēc iespējas ātrāk jāīsteno rotējoša pretgaisa aizsardzība un integrētais pretraķešu modelis," skaidroja Rumānijas pārstāvis.

NATO austrumu flanga valstis, kuru aizsardzības ministri trešdien tikās Bukarestē, vairākkārt ir paziņojušas, ka Krievijas aktivitātēs Melnās jūras reģionā un ārpus tā rada nopietnas bažas. Šomēnes Krievijas bezpilota lidaparāts ielidoja ne tikai Latvijas gaisa telpā, bet arī Rumānijas, veicinot sabiedroto aicinājumus uz kopīgu rīcību, lai apkarotu agresorvalsts pārkāpumus.

Vienlaikus aizvadītajā nedēļa Ukraina apsūdzēja Krieviju triecienos Ukrainas labības kuģim Melnajā jūrā netālu no Rumānijas, vēl vairāk saasinot spriedzi starp Maskavu un NATO.

Polijas aizsardzības ministra vietnieks Pāvels Zaļevskis sacīja, ka NATO aizsardzības ministru sanāksmē oktobrī būs jārisina jautājums par dronu iznīcināšanu, ja tie ielidos alianses gaisa telpā. "Mēs esam apstiprinājuši hibrīduzbrukumus sabiedrotajiem, kā arī Baltkrievijas dalību Krievijas darbībās," pauda Polijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!