Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 100 savvaļas ugunsgrēki trešdien plosījās Portugāles ziemeļos, tūkstošiem ugunsdzēsēju strādājot lai apdzēstu liesmas. Līdz šim ugunsgrēkos bojā gājuši ir septiņi cilvēki, ziņo aģentūra AP.

Portugāles premjerministrs Luišs Montenegru otrdienas vakarā izsludināja katastrofālu stāvokli Portugāles vissmagāk skartajos apgabalos centienos mobilizēt vairāk ugunsdzēsēju un civilo palīgu. Vienlaikus viņš arī aicināja policiju dubultot centienus atrast tos, kuri izraisījuši ugunsgrēkus.

"Mēs visi ļoti labi apzināmies, ka šīs smagās stundas vēl nav beigušās," televīzijas uzrunā uzsvēra premjers. "Mums ir jāturpina dot visu, kas mums ir un prasīt palīdzību no mūsu partneriem un draugiem, lai mēs varētu atjaunot mūsu iedzīvotāju un īpašumu aizsardzību," atgādināja Montenegru.

Atsaucoties uz vietējiem medijiem, ziņots, ka līdz šim ugunsgrēkos bojā gājuši septiņi cilvēki, no kuriem trīs bijuši ugunsdzēsēji.

Eiropas Savienības (ES) "Copernicus" klimata pārmaiņu dienests paziņoja, ka ugunsgrēks ir izpostījis jau vairāk nekā 15 000 hektāru teritorijas un vēl otrdien kopumā stiepās 13 kilometru garumā. Riskam esot pakļauta teritorija, kurā dzīvo aptuveni 210 000 cilvēku.

Portugāles mežu ugunsgrēki šonedēļ plosās vienlaicīgi ar plūdiem Centrāleiropā. ES trešdien paziņoja, ka ekstremālie laikapstākļi esot pierādījums "klimata sabrukumam".

Spānija līdz šim Portugālei ir nosūtījusi 240 karavīrus un transportlīdzekļus no bataljoniem, kas specializējas ugunsgrēku apkarošanā. Vienlaikus atbalstu sniegušas arī Maroka, Francija un Itālija, nosūtot Portugālei lidmašīnas, kas, atrodoties gaisā, virs ugunsgrēka vietām izgāž ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!